Vendéglátóhely.hu

Brüsszelben felavatják a "Mini Európa" park magyar makettjét

Hírszerkesztő , 2008. április 23. 11:23

Felavatják jövő szerdán a brüsszeli "Mini Európa" témaparkban a magyar épületmakettet, amely a budapesti Széchenyi-fürdő - apró részleteiben is élethű - kicsinyített mása.

[MTI] Az 1958-as brüsszeli világkiállítási területen, az Atomium közelében található "Mini Európa" parkban az Európai Unió összes tagországából látható egy vagy több, az országra különösen jellemző, "emblematikus" építmény makettje. A park megtekintése érdekes kirándulási program kicsiknek és nagyoknak: a látogató a kanyargós sétaúton egyebek közt a londoni Big Ben, a párizsi Eiffel-torony és a Diadalív, a prágai Óvárosháza, az athéni Akropolisz, a brüsszeli Főtér, az ausztriai Melk apátsága és más híres épületek 1:25 arányú kicsinyített másai közt bolyonghat. Hegyen-völgyön, csalagútban zakatol a szuperexpressz, a gyerekek gombnyomásra előidézhetik a Vezúv kitörését, másik gombbal lejátszhatják a kiszemelt ország nemzeti himnuszát.

Az új EU-tagországok is fokozatosan megjelennek saját építménybüszkeségükkel. A nyáron avatja fel Szlovénia a három ljubljanai hidat, amelynek területét már előkészítették, lebetonozták. Közvetlenül mellette avatják most fel a Széchenyi fürdőt, amelyben még sakkozó makettemberkék is lebegnek a vízben.


Európai nevezetességek a Mini Európa Parkban
 

A kezdeti elképzelések az Országház megjelenítésére vonatkoztak, de végül az az eredetibb - és megvalósításában olcsóbb - elgondolás győzött, hogy a brüsszeli makett segítségével Magyarország egyik fő turisztikai vonzerejét, a termálfürdőket lehetne jobban "beültetni" a látogatók fejébe.
A minap egyébként a nagy hallgatottságú Bel RTL belgiumi rádió vetélkedősorozatot rendezett Magyarországról, elsősorban a turisztikai vonatkozásokról. A kétórás döntőn részt vett Robák Ferenc brüsszeli magyar nagykövet is, aki élőben kommentálta az elhangzott válaszokat, és felhívta a figyelmet egyebek közt a mostani makettavatásra is.

Az avatást követő hosszú hétvégén, csütörtöktől vasárnapig a Magyar Turizmus Rt. szervezésében magyar napok lesznek a "Mini Európa" parkban. Az idegenforgalmi lehetőségekről - köztük a termálfürdőkről - való tájékoztatás mellett játékos vetélkedőket rendeznek, fellépnek néptáncosok és népzenészek, ingyen lehet kóstolni a látványkonyhán készülő pörköltből és a magyar borokból, bemutatnak hagyományos régi mesterségeket, valamint a tojásfestés rejtelmeibe is bevezetik az érdeklődőket.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »