Vendéglátóhely.hu

Budapesten volt a Flamand Utazási Irodák Szövetségének kongresszusa

Hírszerkesztő , 2008. november 12. 13:01

A Szlovákiai Utazásszervezők és Utazásközvetítők kongresszusa után a Flamand Utazási Irodák Szövetsége (Vereniging Vlaamse Reisbureaus) is Budapesten tartotta szakmai rendezvényét november 7-11. között, a Magyar Turizmus Zrt. reményei szerint a rendezvény hatására 1-2 éven belül a belgák által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma meghaladja a 200 ezret.

[MTI] A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) keddi közleménye szerint a szervezet több mint 600 tagot számlál. Belgium flamand régiójában e szervezet látja el az utazási irodák érdekvédelmét, szakmai biztosítását, szakmai tanácsadását, az irodák bejegyzését és nyilvántartását. A legnagyobb belga szakmai szervezet 3 évente rendezi meg kongresszusát, így nagy elismerés, hogy Budapestet választották 2008-as konferenciájuk helyszínéül. A magyar főváros a rangos konkurencia mellett olyan helyszíneket követett a VVR kongresszusainak sorában, mint Luxor és Monaco.

A flamand szövetség a Magyar Turizmus Zrt. által készített pályázati anyag alapján választotta Budapestet 2008-as konferenciája helyszínéül Barcelona és Malaga ellenében. A döntést a belga szakmai szervezet 2007. október 11-i elnökségi ülésén hozta meg. A MT Zrt. 2007 tavaszán adta be pályázatát a VVR-nek, amellyel kiváló szakmai kapcsolatokat épített ki az elmúlt években.

A Budapesten megrendezett kongresszus témája az utazási irodák jövője volt, amelyet a pénzügyi és gazdasági válsága is nehezít. Az eseményt Róna Iván, az MT Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, amelyen jelen volt Geert Bourgeois flamand turisztikai miniszter is. Vasárnap szakmai találkozóra került sor, amelyen rekordszámú, közel 30 hazai szolgáltató, szálloda és utazási iroda mutatkozott be a belga utazási iroda tulajdonosoknak és igazgatóknak.

A több mint 150 fővel érkezett belga küldöttség a szakmai program mellett a hétvégén megismerkedett Budapest, Gödöllő és a Dunakanyar turisztikai kínálatával is.

A konferencián megállapították, hogy az európai, a Belgiumhoz közeli és a jó ár/érték aránnyal bíró országok lehetnek a jövő belgiumi kiutazásának a nyertesei, a belga szakemberek szerint Magyarország is ezen országok közé tartozik. Az idén is ígéretesen növekvő forgalomnak a jövőben várhatóan nagy lendületet adhat a lezajlott kongresszus - véli a Magyar Turizmus Zrt.

A belgiumi látogatóforgalom az elmúlt 5 évben közel megduplázódott, a hazai kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált belga vendégéjszakák száma 2007-ben 17,4 százalékkal nőtt (összesen 164.743 vendégéjszakát realizáltak). A belga forgalom 55 százaléka Budapestre és környékére, 27 százaléka a Balaton térségébe irányul. A belgáknak mindemellett kedvelt célterülete a Dunántúl, a Tisza-tó és az Alföld is.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »