Vendéglátóhely.hu

Gyula és Tápiógyörgye képviseli Magyarországot a virágos települések nemzetközi versenyén

Hírszerkesztő , 2008. április 2. 18:01

Tizenötödik évébe lépett a Virágos Magyarországért verseny: az idén a városok közül Gyula, a falvak közül Tápiógyörgye indul a Entente Florale Europe nemzetközi megmérettetésen - hangzott el a szerdai tájékoztatón, amelyen részt vett Kovács Miklós, az Önkormányzati és Településfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára és Kunczéné Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke is.

Virágos Magyarország[MTI] A Virágos Magyarországért verseny az elmúlt 15 évben jelentős szerepet játszott a vendégváró, esztétikus országkép kialakításában - hangsúlyozta az államtitkár.

Nemcsak a külföldi turisták miatt fontos egy tiszta, virágos Magyarország megteremtése, hanem a belföldi országjárók és a helyi lakosok miatt is - tette hozzá Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt.- igazgatótanácsának elnöke. Hasonló célt szolgál a Rozmaring-díj, amelyet régiónként egy-egy étteremnek adományoznak - annak, amelyik környezeti igényességével a legtöbbet teszi a környezeti kultúráért.

A Magyar Turizmus Zrt. 2008. évi Vizek Éve tematikus marketingkampányához kapcsolódóan javasolta, hogy az idei zsűrizés kiemelt szempontja legyen a településeken található természetes vizek, strandok, fürdőhelyek tisztaságának, kulturáltságának vizsgálata.

A tájékoztatóra - amelyet Pollák Erika, a verseny lelke, főszervezője vezetett - eljött Gyula polgármestere, Perjési Klára és Tápiógyörgye polgármestere, Varró István is. Mindketten érzékeltették, mekkora lehetőséget jelent, ugyanakkor mennyi teendőt igényel egy ilyen versenyre való felkészülés - amelyben végül mindenki nyer, akkor is, ha szűkebb pátriája nem kap aranyérmet a 12 ország közötti megmérettetésen.

Az már önmagában nagy elismerés egy település számára, hogy képviselheti Magyarországot az Entente Florale Europe-on - ugyanakkor leginkább az adott városban vagy faluban lakók nyernek a legtöbbet a versennyel, hiszen épül-szépül - többnyire kezük munkája által - közvetlen környezetük - hangsúlyozták a szervezők és a résztvevők.

A nemzetközi versenyben már több magyar település kapott arany-, ezüst- és bronzérmet. Legutóbb 2007-ben a város kategóriában Eger arany-, a falu kategóriában Noszvaj bronzfokozatot ért el.
A 2008. évi versenyre való jelentkezést és a települések zsűrizését nagymértékben megkönnyíti a Virágos Magyarországért mozgalom megújult honlapja. A feltételek és a jelentkezési lap sok más információval együtt az alábbi weboldalon található: Virágos Magyarország.
A vetélkedésre bármelyik település önkormányzata nevezhet, a polgármester aláírásával ellátott jelentkezési lapon. A jelentkezés határideje: 2008. május 15.
A társadalmi munkában tevékenykedő, tekintélyes szakemberekből álló zsűri nemcsak azt veszi figyelembe, hogy hány tő palántát ültettek ki az adott településen, hanem a tisztaságot, a szeméttel való bánásmód korszerűségét, a település általános esztétikumát, kulturáltságát, azt, hogy milyen állapotban vannak az előkertek, az erkélyek, a temetők, a parkok.

Az elmúlt több mint másfél évtized alatt csaknem kétezer magyar település vett részt a hazai környezetszépítő versenyben.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »