Vendéglátóhely.hu

Kézműves termékek népszerűsítik a Dráva-medencét

Hírszerkesztő , 2007. november 29. 11:30

A Dráva-medence népszerűsítését hivatottak szolgálni azok a kézműves termékek, amelyek a Baranya és Somogy megye öt kistérségének 29 települését átfogó Dráva-projekt keretében készülnek.

[MTI] Mázas, kerámia mécsestartó, fehér agyagból finoman megmunkált kitűző, fából faragott asztali tolltartó, halat és virágot formázó kulcstartó - ezek a Dráva-medence vendégcsalogató ajándéktárgyai, amelyekkel az 1,1 milliárdos költségvetésből megvalósuló Dráva-projekt most készülő 41 turisztikai létesítményénél találkozhatnak majd a látogatók - számolt be az MTI-nek Kéri Éva, a Dráva-projekt PR-média csoport tagja.

Mint hangsúlyozta: a tárgyak kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a vidék hagyományait, népművészetét, s a helyi kézművesek tehetségét tükrözzék. Ezzel a térség turisztikai kínálatában tárgyiasulva is megjelenik a hagyományőrzés, s egyben példát mutat arra, miként lehet munkához juttatni a térség kiváló kézműveseit, jelesül Somogyi Zsuzsa zákányi fazekast és a Ladon élő Jakab Zsolt fafaragót.

A választás azért esett rájuk, mert mindketten a Dráva-medence élővilágából és népi motívumkincséből merítettek. Így jelenik meg a hal, a tölgylevél, a virág, a hagyományos mintázat a fa asztali tolltartókon és kulcstartókon, a népi formavilág a mázas mécsestartókon, a csillagos nárcisz a kerámia kitűzőkön.

Utóbbi minta a keramikus műhelyéből kikerült kitűzőkön a babócsai Basakertet idézi, amelynek 12 hektárnyi területét több mint félévezrede minden tavasszal fehér szőnyegként beborítja a nárcisz. A virágot a Babócsán székelő basa telepítette palotája kertjébe, hogy háremhölgyeit gyönyörködtesse.

Jakab Zsolt eredetileg asztalosnak tanult, majd bútorokat, használati tárgyakat készített, ám egyszer csak - egy idős fafaragónál látottak hatására - beleszeretett a somogyi népi motívumokba. Készített tölgyfából ülőgarnitúrát, faragott kaput, oromzatot, szülőfalujának kopjafát. Kisebb tárgyaival, szobraival több kiállításon szerepelt.

A Dráva-projekt mindkettőjük számára biztos megrendelést jelent. Csak a munkára kell figyelniük egy olyan környezetben, amely nyugalmat áraszt, és könnyen megfogja az idelátogatókat is, akik a kellemes kirándulás emlékét akár egy faragott tolltartó, vagy kerámia kitűző látványával is felidézhetik.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »