Vendéglátóhely.hu

Szomolya

Szomolya címere

Eger és Mezőkövesd között félúton fekszik a település.

Eger és Mezőkövesd között félúton fekszik az 1800 lakosú bükkaljai település, Szomolya. A falu legnagyobb kincse a rövidszárú cseresznye, melynek sötét, feketés, bordópiros húsú, mézédes gyümölcse sokak kedvence. A helybeliek hasonlóan büszkék az itt termő, kiváló minőségű szőlőre is, amely az Egri Borvidék legfinomabb borainak alapanyaga. A falu határában a turisták kedvelt kirándulóhelye a szomolyai Nagy-kaptárkő, az úgynevezett Királyszéke. A süveg formájú riolittufa kúpon emberkéz által formázott fülkéket találunk, melyek eredete a mai napig sem tisztázott. Egyesek áldozati vagy bálványtartó szerepet tulajdonítanak ezeknek a bemélyedéseknek, más feltételezések szerint viszont méhészkedésre szolgált.

LÁTNIVALÓK:

Pinceházak: Szomolya jellegzetes lakóépületei, melyeket a könnyen megmunkálható vulkáni kőzetből alakítottak ki az elmúlt századokban. A kőfaragás magas színtű kultúrájának köszönhetően a környék legszebb pinceházai láthatók itt igényesen megmunkált tornácaikkal, esetenként emelet kialakításával.

Tájház: Szomolya egyedülálló látnivalója a barlanglakásos tájház. A helyi kőfaragók munkái messze földre is elkerültek, de a temető sírkeresztjei, az utak mentén látható szobrok, a mívesen rakott kőfalak és a tornácok faragott oszlopai a mai napig meghatározzák a faluképet.

Római katolikus templom: Szomolyán járva érdemes belülről is megtekinteni a műemlék jellegű római katolikus templomot, mely a maga nemében maradandó élményt nyújt látogatóinak.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 3. sz. főútról valamint autóbusszal Mezőkövesdről illetve a környező településekről.