Vendéglátóhely.hu

Albertirsa

Albertirsa címere

Albertinek és Irsának megvan a maga története, de egy településként 1950-től emlegethetjük.

Albertinek és Irsának megvan a maga története, de egy településként 1950-től emlegethetjük. Később a városi rangot 2003-ban kapta meg.

Evangélikus templom: 1778-ban épült, barokk stílusban. Védett muzeális darabjai vannak, a régi orgona egy részét a maiba is beleépítették.

Irsay András udvarháza: Ma az Állami Zeneiskolának ad otthont az épület, melyet 1871-ben épített Irsay András.

Irsay Sándor kúriája: 1407-es oklevél már említi az Irsay családot, a kúriát is Irsay Károly építette 1820-1830 között. Ma a polgármesteri hivatal található benne.

Nagy-kúria: A XVIII. századi, L alakú, földszintes udvarház eredeti tulajdonosa ismeretlen. A hagyomány szerint Horthy István lovassági tábornok lakhelye volt, ma már azonban lakatlan az épület.

Római Katolikus templom: Az eredeti épület 1447 előtt épült, ennek maradványait használták fel, mikor az 1700-as években felépítették a barokk stílusú új templomot. Az egyházközség a XIX. században is folytatta a felújítást.

Szapáry-kápolna: Szapáry Ferenc feleségének emlékére építették a kápolnát Ybl Miklós építész tervei szerint 1860-ban.

Szapáry-kastély:A hatalmas kastélyt többször átépítették, 1945-től lakóház. Különleges értéke a kovácsoltvas kerítés és az ablakok kovácsoltvas díszei.

Zsinagóga: A barokk és klasszicista stílus jegyeit viselő épület a zsidó vallásnak ad otthont a XIX. század óta.

Faluház: 1982 óta működik, a XVIII. században itt letelepedett szlovákok múltját és a falu nevezetes szülöttének, Tessedik Sámuelnek az emlékeit mutatja be.

Gyurgyalagos: Ez Közép-Európa legnagyobb gyurgyalagkolóniája, erről a rigó nagyságú madárról nevezetes ez a hely. Évente 50-60 pár fészkel itt.

Dolina-völgy: Védett növényeiről vált híressé.

Hársas-völgy: Egyedülálló, erdőtársulás-maradványok találhatók itt, emellett sok más növényritkaság is, természetvédelmi terület.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 40. sz. főútról, valamint autóbusszal a környező községekből.

Étterem

Vendéglő

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Söröző