Vendéglátóhely.hu

Aszód

Aszód címere

A Galga völgyének középső részén, a Gödölli-dombság északi lábánál, dombos vidéken terül el.

A honfoglalás idején a Kurszán nemzetség szállásbirtoka, területén 1320 óta kolostor van. 1401-ben említik először oklevélben, a török időkben többször elpusztul. Történelmében fordulópontot jelentett, hogy 1715-ben a felvidéki Podmaniczky család tulajdonába került. Fellendítette a települést, magyar, szlovák és németajkú telepeseket hozott be. A XVIII. századtól a XIX. századig mezőváros. Ekkor épülnek kastélyai, templomai, s ekkor alapítják meg neves iskoláját, melynek három évig Petőfi Sándor is tanulója volt.

LÁTNIVALÓK:

Podmaniczky-Széchenyi-kastély: A régi kastély bővítéseként épült, késő barokk kastély, utolsó birtokosa Széchenyi Gyula gróf volt. Domboldalban egy park mélyén terül, két szép barokk kertkapuval. Egyemeletes, a középrizaliton manzárdtetős épület, a homlokzaton kosáríves árkádnyílásos, zárt folyosó húzódik.

Podmaniczky-kastély: Barokk és copf stíluselemeket mutat. 1721-ben emelték az U alakú épület középső, földszintes szárnyát, amelyhez az egyemeletes oldalszárnyakat 1767-ben Jung József tervei alapján építették hozzá. A középrész előtt kőkorlátos terasz és kétszárnyú lépcsőfeljárat van, az egykori bejáró felett a Podmaniczky-Osztroluczky kettős címer van. Az épület belsejét többször átépítették, de a boltozatok eredetiek. A Sándor-szárny dísztermének kupoláját Kracker János Lukács allegorikus freskója borítja, az oldalfalak díszítései, festményei már a klasszicista stílus kezdeteit mutatja.

Petőfi múzeum: 1769 és 1771 között emelték az eredetileg földszintes, zsuppal fedett épületet, amelyet 1872-ben egyemeletesre bővítették, ekkor kapta klasszicista külsejét. Előtte az Acsáról ideépített kőkút és Petőfi Sándor mellszobra áll. Az épület 1931-ig evangélikus gimnázium volt, 1957 óta múzeum.

Evangélikus templom: A kastély feletti dombtetőn emelkedő, homlokzati tornyos barokk épület. 1727-ben épült, tornyát 1759-ben húzták fel. Szépen tagolt, nagyablakos, kupolás toronysisak. Egyszerű, háromszakaszos hajó ás a szentély, szépen ívelt, fehérre festett kórusa van. A szentély XVIII. századi felvidéki, barokk, festett és aranyozott faoltár. Elsőrangú munka, több kvalitásos szoborral, szép festményekkel.

Római katolikus templom: Barokk építmény 1748-ból. Egyhajós, homlokzati tornyos, hagyma alakú, zsindelyes toronysisakkal. Egyszerű külső, egyszakaszos hajójú és szentélyű egyszerű belső jellemzi. Kracker János által festett Szentháromság-képe figyelemre méltó.

KÖZLEKEDÉS:

Közlekedési csomópont a Budapest-Miskolc és az Aszód-Balassagyarmat vasútvonal találkozásánál. Az M3-as autópálya mellett, Gödöllő és Hatvan között fekvő település Aszód.

Étterem

Pizzéria

Cukrászda

Képek