Vendéglátóhely.hu

Badacsonytomaj

Badacsonytomaj címere

Legfőbb nevezetessége maga a táj, a hegy, a kialudt vulkán.

Legfőbb nevezetessége maga a táj, a hegy, a kialudt vulkán. A településhez szorosan kapcsolódik Badacsonyörs. Látogatható épített örökségei: Szegedy Róza-ház, Római Katolikus templom, Egry-síremlék, Kisfaludy Sándor présház.
Kirándulóhelyek: Páholy-kilátóhely, Kisfaludy-forrás, Rózsakő.
A települést szobrok és emlékművek gazdagítják: Ranolder-kereszt, Egry József-mellszobor, Egry József-szobor, Lányi Antal-szobor, Női akt-szobor, Szentháromság-szobor.

LÁTNIVALÓK:

Badacsonyi Tájvédelmi Körzet: Míg 1965-ben nem nyilvánították védett területnek, addig bazaltkitermelés rombolta a tájat. Azóta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Folly Arborétum: Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepített ide fákat, de a folytatást az orvos halála és az I. világháború állította meg. Sok bonyodalom után az orvos családjában maradtak az igen ritka növények és a területet is védetté nyilvánították.

Szegedy Róza-ház Az egykori prés- és lakóházban Kisfaludy Sándor és felesége lakott. A kis épület barokk stílusban épült, ma emlékmúzeum otthona. 1967-ben nyílt meg a Balaton Almanach kiállítás, mely a költő verseit, kézírásait, tárgyait mutatja be. A földszinten a szüret eszközeivel szemlélteti az egykori szőlőművelés hangulatát. 

Római katolikus templom A neoromán templom különlegessége, hogy a falak és a boltozatok bazaltból készültek. Elődje a török időkben elpusztult, a visszatelepült lakosok építették fel az új, barokk stílusú építményt.

Egry-síremlék Egry Józsefet a Balaton nagy festőjeként ismerhetjük, síremlékét itt a helyi temetőben találhatjuk.

Kisfaludy Sándor présháza A barokk stílusban emelt épület eredetileg a költő présháza volt, itt írta legszebb műveit. Ma étterem üzemel benne, egy emléktábla is el van helyezve a költő emlékére.

Páholy-kilátóhely A páholy elnevezést arról kapta, hogy rendkívül jó kiállítás nyílik a szomszédos hegyekre.

Kisfaludy-forrás A Kisfaludy-ház közvetlen közelében találhatjuk, hiszen az épület egyik fala mellett folyik a forrás.

Rózsakő A hatalmas bazalttömbnek legendája van, ha két fiatal ráül, még abban az évben eljegyzik egymást.

Ranolder-kereszt Állítója, Ranolder, veszprémi püspök 1857-ben állítatta, mintegy négyszáz méteres magasságban található.

Egry József Emlékmúzeum A festő egykori házát gazdagították galériával, így szolgál otthonául a festő emlékgyűjteményének. Festményei mellett műveivel kísérik végig munkásságát és életútját.

Lányi Antal-szobor A pilóta arról híres, hogy 1911-ben először repülte át a Balatont. Szobra egy parkban tekinthető meg.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 71. sz. főútról valamint autóbusszal a környező községekből.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Kávézó - Presszó

Pizzéria

Képek