Vendéglátóhely.hu

Balatonakali

Balatonakali címere

Part menti üdülőhely a Tihanyi-félszigettől délnyugatra.

A környéken fontos kertészeti és szőlészeti kutatás folyik. Akaliban, valamint a közeli Dörgicsén értékes borok teremnek. Balatonakalin és főként környékén néhány nevezetes műemléki látnivaló akad. A község faluképe egészében figyelemre méltó, igen szép, a régi népi építészet emlékeit idéző parasztházakat láthatunk.
A Zánka felé vezető balatoni főút mentén. Ságpusztán II-IV. századi római villa és középkori templom maradványait tárták fel. A Fenye-hegyi szép pincék védetté nyilvánított műemléki együttes. Balatonakalin és környékén néhány szép kirándulásra is lehetőség nyílik. A piros jelzés mentén, az Állami Gazdaság pántlikai szőlészete mellett 1 óra 45 perc alatt érjük el a Halom-hegyet, amelyen az 1962-ben épült Kossuth Lajos-kilátóról igen szép panorámában gyönyörködhetünk.

LÁTNIVALÓK:

Alsódörgicsei templomrom: XIII. századi, az érett román stílus jegyeit mutatja. Tornya ikerablakos és a hajó teljes szélességében helyezkedik el. Szentélye egyenes záródású.

Felsődörgicsei templomrom: XII. századi templom romja is román kor. Két egybeépített, terméskő templom állott itt valaha, romjaiban is egyike a Balaton –környék legfontosabb középkori emlékinek, szépen restaurálva.

Kisdörgicsei templomrom: szintén román kori teplom romja valamivel későbbi eredetű, a XIII. század elejéről származik. Az Országos Műemléki Felügyelőség helyreállította.

Öreg kőhíd: Kisdörgicse mellett, a völgy végén csúcsíves nyílású, valószínűleg középkor eredetű öreg kőhíd látható.

KÖZLEKEDÉS:

Balatonakali-Dörgicse vasútállomás a budapest-székesfehérvár-tapolcai vasúti fővonal mentén fekszik. Autóbusz-közlekedés, mint Aszófőnél és a környező községek felé. Hajóállomása 1969-ben épült. Benzinkút is van Akalin.

Étterem

Vendéglő

Kávézó - Presszó

Képek