Vendéglátóhely.hu

Balatonföldvár

Balatonföldvár címere

Budapestről érkezve Balatonföldvár az első déli parti üdülőhely, amely már a tó nyugati medencéje felé néz.

Egyike a legnagyobb forgalmú, korszerűen kialakított, városias villanegyed jellegű, nagy kiterjedésű parkkal, sétahelyekkel tagolt balatoni fürdőhelyeknek. Központ részleteit a múlt század végén és a századfordulón Spur István mérnök, később balatoni kormánybiztos, a kikötő körzetét pedig Kvassy Jenő tervei szerint építették meg.
A 2 km hosszú, szépen rendezett balatonföldvári tópart középpontjában a két mólótól övezett, szép kialakítású, igen forgalmas hajó és vitorláskikötő áll. A hullámveréstől védett kikötő nemcsak a személyhajó forgalomnak fontos állomása, hanem a Balaton legnagyobb sportvitorlás kikötőinek egyike is. Középen a keleti móló felől megközelíthető, a romantikus fekvésű Galamb sziget. Bajor Gizi, Kandó Kálmán, Korányi Frigyes, Móra Ferenc, Németh László a két világháború közti időben gyakran nyaralt itt.

LÁTNIVALÓK:

Földvár: Vaskori, de kelták által is lakott telephely. Sánca ma is látható bár több részét a villaépítésekkel megrongálták, a földvár északi részét pedig a Balaton alámosta és leszakadt.

Sirályszobor: A kompozíció Cseh István műve. Vasbeton gyaloghíd: A nyolcvanas évek ipartörténeti érdekessége.

Galamb-sziget: A Balatonba nyúló - valójában -félsziget, vitorlás és csónakkikötő.

Téglatemplom: Balatonföldvártól 3 km-re a Kőröshegyen található, XV. században épült, nagyméretű, egyhajós, gótikus stílusban. A Ferenc-rendi építészeti módnak megfelelően a torony nem a homlokzaton, hanem a szentély mellett áll. Nyáron hangversenyeket is rendeznek benne.

KÖZLEKEDÉS:

Balatonföldvár vasúti megállóhelye a budapest-nagykanizsai vasúti főútvonalon fekszik. Áthalad az üdülőhelyen a 7 sz. főút, amelyből itt ágazik ki a Kőröshegyre vezető út és ott csatlakozik a szántód-kaposvári úthoz. Autóbuszközlekedés a környező községekbe és a déli parti üdülőhelyek felé, közvetlen járatok Kaposvárról, Barcsról, Budapestről, Keszthelyről, Tatabányáról.

Étterem

Szálloda

Fogadó - Csárda

Képek