Vendéglátóhely.hu

Balatonkenese

Balatonkenese címere

Balatonkenese üdülőhely a Balatonvilágos és Balatonfűzfő között, a tóhoz lépcsőzetesen leereszkedő magas partok lejtőjén terül el.

Szép fekvésű szőlős domboldalak veszik körül, jól védve az üdülőtelepet az uralkodó széljárástól. A magas partokon egyedülálló növényritkaság, a tátorján találaható. Régebben az egész Alföldön, az erdélyi Mezőségen és a délorosz pusztákon igen elterjedt sztyeppnövény volt. Szedése szigorúan tilos, mert mint rendkívüli növényritkaság, védelem alatt áll.

LÁTNIVALÓK:

Soós Lajos Emlékmű: A magas partok egyik kiemelkedő pontján, a partfal szélén áll a balatoni táj neves poétájának, Kenese egykori tevékeny fejlesztőjének Soós Lajosnak vörös homokkőből faragott, gúla alakúemlékműve.

Kossuth Lajos szobra: Kenese másik emlékműve a főtéren áll, amit Kossuth fia, Kossuth Ferenc jelenlétében leplezték le 1899-ben.

Református templom 1660 körül épült, barokk stílusban, homlokzati tornya 1793-ból való.

KÖZLEKEDÉS:

Balatonkenese a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasúti fővonal mentén fekszik. Autóbusz közlekedés a szomszédos üdülőhelyek, valamint Siófok, Veszprém felé, nemzetközi járat Pozsonyból. Hajóközlekedés, Balatonalmádi, Alsóörs, Balatonfüred felé és átszállással a Balaton valamennyi kikötőjébe.

Étterem

Szálloda

Képek