Vendéglátóhely.hu

Balatonlelle

Balatonlelle címere

A déli part legnagyobb forgalmú üdülőhelyeinek egyike.

Balatonlellén és környékén a népi építészetnek vannak emlékei, magában a községben is láthatunk néhány népi műemlék jellegű emléket. A községben rendezik meg minden évben a népművészeti kiállítás és népművész-találkozót. Minden évben Balatonlelle ad otthont a borhetek számára augusztusban, ahol rengeteg féle bor, bortermelő mutatkozik meg, ami egyben egy nagy mulatáság keretében zajlik le. Szép kirándulást tehetünk a piros turista jelzés mentén a balatonboglári hatalmas gyümölcsterület közelében, a Kis-hegy nevű szőlődombra. A domb tetejéről szép panorámában tárul fel a környező vidék, a Balaton és a túlsó parti hegyvonulat.

LÁTNIVALÓK:

Volt kúria: 1838-39-ben épült, klasszicista stílusban. Az épületben idősebb és ifjabb Kapoli Antal faragó népművészek kiállítása látható.

Galambot tartó nő szobra: Mattky Ödön alkotása.

Rétpusztai templomrom: A román kori XIII. század elejéről származó vegyes téglával kevert falazatú templom maradványai, Látránytól 4 km távolságra.

Szabolcskapusztai várrom: Látrány közelében a település középkori várának maradványai.

KÖZLEKEDÉS:

Balatonlelle vasútállomásai a Budapest-Nagykanizsa vasúti fővonal mentén fekszik. A község és az üdülőtelep között halad át a 7 sz. főút, amelyből itt ágazik ki a Kaposvárra vezető 67 sz. főút. Autóbusz-közlekedés a környező községekbe, déli parti üdülőhelyekre közvetlen távolsági járatok mint, Balatonszárszónál, továbbá nyáron Grazból is.

Étterem

Szálloda

Fogadó - Csárda

Borozó

Pincészet

Képek