Vendéglátóhely.hu

Bodajk

Bodajk címere

A község festői környezetben fekszik a Móri-árokban, a Móri-víz mellett, a Bakony keleti lejtőin.

A község festői környezetben fekszik a Móri-árokban, a Móri-víz mellett, a Bakony keleti lejtőin, jelentős bányásztelepülés. Már a római korban is település volt a helyén, a honfoglalás után a jelentősebbek közé tartozott. Ma a Bakonyalja egyik legnagyobb községe, egyre inkább növekvő idegenforgalommal.

LÁTNIVALÓK:

A római katolikus templom: 1728-1742 között épült barokk stílusban. A homlokzat előtt emelkedik hegyes sisakú tornya, a homlokzatot Nepomuki Szent János és Szent Fidél 1768-ban készült szobrai díszítik. Berendezése is a XVIII. századból származik, szép a rokokó faragású fakorlát az orgonakarzaton, valamint a szentélyben lévő barokk főoltár és szobrok. A templom látogatott búcsújáróhely, 15000 ember befogadására alkalmas zarándokudvar csatlakozik hozzá.

Kálvária: 1736-1737-ben készült. A helység főutcájáról lépcső vezet a torony nélküli kápolnához. Innen indul a kopár, sziklás dombon a párosával elhelyezett stációkkal szegélyezett út a fallal övezett kálvária csoportokhoz. Itt halad át az országos kék-turista jelzés is.

Hochburg-Lamberg-kastély: Klasszicista stílusú, egyemeletes épület. Miske József építette 1839-ben. A völgy felé néző homlokzatának középrizalitjain kváderes pillérek tartják az emeleti teraszt, ezen áll a négy ión oszlopos, oromzatos portikusz.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 81.sz főútról, Székesfehérvár és Mór között helyezkedik el.

Panzió

Fogadó - Csárda

Tábor

Képek