Vendéglátóhely.hu

Bonyhád

Bonyhád címere

A völgység legnagyobb települése, 1977 óta város.

A völgység legnagyobb települése, 1977 óta város. Bonyhád a Dél-dunántúli régióban, Szekszárd és Pécs között a 6-os főút mellett található. Több magyarázat született a település nevének eredetéről. A legelfogadottabb nézet, hogy nevét I. István királyunk unokaöccséről, Bonyha hercegről kapta.

LÁTNIVALÓK:

Perczel Mór szülőháza: 1780-ból származó, földszintes copf stílusú, U alakú épület, később 1820 körül klasszicista stílusban átépítették. Falán emléktábla jelzi, hogy itt született és itt halt meg Perczel Mór, az 1848-1849-es szabadságharc honvédtábornoka. A kúriához tartozó park 1975 óta természetvédelmi terület.

Völgység Múzeum:A XVIII. század végén klasszicista stílusban épült nemesi kastély épülete 1987 óta ad helyet a Völgység és a város történetét bemutató állandó kiállításnak.

Római katolikus plébániatemplom: Barokk stílusú, 1782-ben szentelték fel. Az oromzat egyik fülkéjében Szent Péter, a másikban Mózes látható. A templom előtt Bory Jenő 1948-ban felállított Szűz Mária szobra látható.

Petőfi Sándor Gimnázium: Tolna megye legrégebbi iskolája az 1806-ban alapított sárszentlőrici evangélikus főgimnázium utóda. 1870 óta működik, itt tanult néhány évig Illyés Gyula is, aki több költeményében megemlékezik bonyhádi éveiről. Az épület előtt Kossuth és Petőfi, a kertben Vörösmarty mellszobrát nézhetik meg az érdeklődők.

Evangélikus templom: 1797 és 1800 között épült órasisakos, párkányos toronnyal.

Kálvária: A Kálvária-domb két kápolnája közül 1817-ben épült Kálvária kápolna késő barokk stílusú. A másik az Ermel-Vojnits család sírkápolnája, 1905-ben épült, eredetileg késő barokk stílusú, ma már átépítések miatt eklektikus stílusban látható. A körülöttük lévő sírkertben található Perczel Mór sírja is.

Tűzoltó Múzeum:1985-ben nyílt meg az ország harmadik tűzoltó múzeuma, mely bemutatja a céhek tűzoltó munkáját és az önkéntes tűzoltóság történrtét.

KÖZLEKEDÉS:

Szekszárd közvetlen közelében található település, megközelíthető a 6. sz. főútról.

Étterem

Szálloda

Vendéglő

Pizzéria

Ifjúsági Turistaszállás

Tábor

Képek