Vendéglátóhely.hu

Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszt címere

Magyarország egyik legmagasabban elhelyezkedő települése.

Bükkszentkereszt, a Bükk hegységben - 600 m átlagmagasságban fekvő község, Magyarország egyik legmagasabban elhelyezkedő települése. A község a Bükk hegység keleti részén, a Miskolc és Eger közötti úttól néhány kilométerre található.
A község kialakulását a diósgyőri koronauradalom által 1755-ben létrehozott üveghutájának köszönhet. Az üveghuták telepítésének eredménye a Bükkben a ma is létező három község, melyek közül időben a második Újhuta (1940-töl Bükkszentkereszt néven) szerepel. Az uradalom ragaszkodott ahhoz, hogy a betelepültek - üvegfúvók, favágók - római katolikus vallásúak legyenek. A betelepültek zsellérek voltak, saját földdel nem rendelkeztek.
Megélhetésüket az üveggyártás, a fakitermelés, a fuvarozás, a mész- és faszénégetés biztosította. A huta épülete egykori források szerint fából készült és zsindellyel volt fedve, mely 1774-ben tűz martaléka lett, de egy év múlva újraépült. A község szűkebb térségében állandó felszíni vízfolyás nincs, azonban forrás több is akad. A mészkőből álló térszíneken gyakran akadhatunk karsztos jelenségekre (víznyelők, töbrök, kisebb barlangok). Különösen szép szirtként magasodik a község fölött - pompás kilátást nyújtva ezzel - a Kis-Ivács kipreparálódott mészkő csúcsa.

LÁTNIVALÓK:

Fakápolna: A fakápolna az idő múlásának 22 évig ellenállt, aztán egy vasárnapi szentmise után, mikor a hívek kijöttek a kápolnából, a szemük láttára összeomlott. Az oltára Répáshutára került, az örökmécsese jelenleg a község múzeumában tekinthető meg. A kápolna elpusztulása után 1800–ban lerakták az új kőtemplom alapját A templom barokk jellegű, hosszú tornya fából készült és a toronyban két réz öntésű harang működött, melyet az első világ háborúban leszereltek ágyúöntés céljából. A templom belső berendezései a diósgyőri volt pálos kolostor templomából származnak. Így került ide a szószék, a Mária-oltár és az orgona. A templom főoltára a Szent Ferenc felmagasztalása témát ábrázolja. Értékes emléke a mennyezetről lecsüngő üvegcsillár, melyet a Bükk hegység utolsó üveggyárosa ajándékozott a templom részére 1887-ben.

Múzeum: 1989-ben nyílt meg, mely a négy Bükki üveghuta településtörténetéből, a huták termékeiből ad bemutatót. Többek között bemutatja a manufakturális üveggyártás eszközeit, alapanyagait, az 1860-as évektől fennmaradt üvegeket, illetve az alapító családok történetét.

II. világháborús emlékmű: Emlékeztet a község területén kivégzett hét erdélyi magyar katona sírja, akik a maguk által kiásott sírban nyugszanak, akik a fasiszták áldozatául estek 1944. végén.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a Miskolc és Eger közötti úttól néhány kilométerre, valamint autóbusszal a környező településektől.

Szálloda

Panzió

Fogadó - Csárda

Magánszálláshely

Ifjúsági Turistaszállás

Üdülőház

Lovarda

Képek