Vendéglátóhely.hu

Cegléd

Cegléd címere

Egyike az Alföld jellegzetes régi városainak, termál strandja és élményfürdője kellemes kikapcsolódást nyújt a Ceglédre látogatóknak.

Magának Ceglédnek csak mint átmenőhelynek van idegenforgalmi szerepe, ami viszont igen jelentős, mert rajta keresztül érintkezik az ország fővárosa a keleti és déli országrészekkel, és érinti a nyugatról keletre vonuló nemzetközi turistaforgalom egy jelentős része is. A honfoglalás után királyi birtok, 1364-től mezőváros. 1514-ben plébánosa Mészáros Lőrincz, aki Dózsa György harcostársa volt. Dózsa nevezetes Ceglédi kiáltványa a parasztlázadás céljait fogalmazta meg. A harcokban közel kétezer ceglédi vett részt, Mészáros Lőrincz vezetésével. Az 1848-as szabadságharc idején is jelentős szerepe volt a településnek, szeptember 24.-én itt kezdte el Kossuth Lajos híres toborzó körútját. Valamivel több mint kétezer ceglédi harcolt eme küzdelemben.

LÁTNIVALÓK:

Dózsa emlékmű: Somogyi József kétalakos alkotása a parasztfelkelés 450, évfordulójára készült.

Szent-Kereszt templom: Középkori templom helyén épült 1822-1825 között, klasszicista stílusban. Homlokzati tornyos, galériás, négyoszlopos bejárati tinpanonnal. Háromszakaszos, csehsüveg boltozatú a hajó és a szentély. Főoltárát Dunaiszky Lőrinc, oltárképeit Scöffi József készítette.

Református templom: Klasszicista, 1835 és 1870 között épült, Hild József tervei szerint. Elektikus stílusban átalakították. Impozáns, puritán belső tér jellemzi a templomot. Timpanonos, négy hatalmas korinthoszi oszlop által tartott portikusszal rendelkező, kupolás épület. Bejáratai az előcsarnokból és az oldalsó homlokzatról nyílnak. Váza és kagylódíszek ékesítik a homlokzatot, a főbejáratnál Borsos Miklós reliefje emlékeztet Szegedi Kis István lelkész iskola alapítására.

Kossuth múzeum: Szecessziós épület, egyemeletes sarokház. Az iparbank egykori székháza, szép barna-fehér homlokzata van. Kiállításából a ceglédi céhes ipar emlékei, a Kossuth-emlékek, a válogatottan gazdag néprajzi anyag emelkedik ki.

Tornacsarnok és uszoda: Az egykori Vigadó, a földmunkásmozgalmak központja helyén épült. Fém és üvegkonstrukciójú, teraszos kiképzésű épület, aszimmetrikus tetőzettel, belső udvarral. Az üvegfalak szépen harmonizálnak a park ősfáival, előtte színvonalas, modern képzőművészeti alkotás áll.

Kossuth szobor: 1902-ben készítette Horvay János.

KÖZLEKEDÉS:

Cegléden halad át a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony, illetve a Budapest-Cegléd-Kecskemét-Szeged vasúti fővonal. Áthalad rajta a 4. sz. főút, valamint innen ágazik ki a 311. sz. út is. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel, illetve Budapestről, Jászberényből, Kecskemétről, Egerből, Dunaújvárosból, Gyöngyösről.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Gyorsétterem

Gyógyfürdő

Képek