Vendéglátóhely.hu

Csákvár

Csákvár címere

A község a Vértes délkeleti szélén fekszik.

A község a Vértes délkeleti szélén fekszik. A római korban Floriana város állt a mai Csákvár helyén, fontos utak kereszteződésében. A középkortól kezdve fazekasiparáról volt nevezetes a község, ma is készítik még a csíkos fazekakat és zöld köcsögöket.

LÁTNIVALÓK:

Eszterházy-kastély: 1760-1765 között épült, Fellner Jakab munkájaként. 1823-ban klasszicista formában alakította át Charles Moreau francia építész. Az egyemeletes kastély kerti homlokzatát korinthoszi oszlopok díszítik, egykori kápolnája dór oszlopos.

Római katolikus templom: 1748-ban épült, barokk stílusban. 1760-ban Fellner Jakab dolgozott rajta. 1788-ban megnagyobbították, 1852-ben Ybl Miklós alakította mai formájára. Kéttornyos homlokzata van, főkapuja fölött Patrona Hungariae - szobor, Eszterházy - címer és angyalok láthatók, G. Herzog művei 1852-ből. Szintén ő készítette a szentély hátfalán levő Immaculata-szobrot és az oltár mögött álló Szent Mihály szobrot is.

Vértes Múzeum: Csákvár helytörténetét és néprajzát, régi mesterségeit ismerteti. Bemutatja a fazekasok jellegzetes, messze földön elterjedt termékeit.

Csákvári barlang: A község nyugati szélén, a hegyoldalban nyílik. Elsősorban ősállat maradványiról nevezetes, de római kori emléke is van, egy nehezen olvasható felirat a bejárat fölött.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 811. sz. és a 81. sz. főútról, valamint autóbusszal a környező községekből.

Étterem

Panzió

Fogadó - Csárda

Vendéglő

Cukrászda

Képek