Vendéglátóhely.hu

Csopak

Csopak címere

Üdülőhely a Balaton felvidékéhez tartozó Csálány- és Péter-hegy közötti Nosztori-völgy torkolatában.

Üdülőhely a Balaton felvidékéhez tartozó Csálány- és Péter-hegy közötti Nosztori-völgy torkolatában, a község hegyoldalon, a fürdőtelep a dombnak a Balaton felé lejtő oldalán alakult ki. A szőlőművelésre kiválóan alkalmas, északi irányból a hegyek által védett, dél felé a napnak kitárt lejtőkön kiváló minőségű borokat szüretelnek. Csopakon és környékén, mint országosan ismert régi hagyományos borvidéken, sok helyütt találkozunk régi présházakkal. A balatoni szőlőhegyeket sűrűn beépítették pincékkel, présházakkal. A pincék, présházak kőből épülnek ezen a környéken, ellentétben a déli parttal, ahol részben fából készültek. A kirándulási lehetőségek közül megemlítjük a Nosztori-völgyet és autóspihenőt, valamint a kék jelzésen a Csákány-hegy tetején álló kilátótornyot. Erdei sétával közelíthetjük meg a Tódi-mezei híres öreg vadkörtefát, távolabb pedig a Királykutat.

LÁTNIVALÓK:

Ranolder-kastély: Csopak legszembetűnőbb látnivalója a Szentirmay József által 1861-ben, romantikus stílusban épített egykori Ranolder-kastély, amelyben ma a Növényvédelmi Állomás működik. Az épületet 1960-1962-ben nagy gonddal restaurálták, laboratóriummal, kultúrteremmel szerelték fel, kertjét parkosították.

Kerekes kút: A Balaton-part közelében, a Kerekedi-öbölnél, Lóczy Lajos, a Balaton-környéki nagynevű kutatója szénsavas forrásokat fedezett fel. A strandfürdő bejáratánál is szénsavas vizet adó kerekes kút áll.

Toronyrom: A község főutcáján áll, a műemlék értékű toronyrom, és a középkori Kövesd község XIII. századi egyhajós falusi templomának romja.

KÖZLEKEDÉS:

Csopak a budapest-székesfehérvár-tapolcai vasúti fővonalon fekszik. Áthalad a fürdőtelepen az északi part főútvonala a 71. sz. főút is, amelybe itt csatlakozik be a Veszprémből induló 73. sz. főút. Autóbusz-közlekedés a szomszédos településekkel, valamint Veszprém és Győr felé. Hajóállomása is van, járatokkal Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonkenese, Balatonfüred, Tihany felé.

Étterem

Panzió

Fogadó - Csárda

Borozó

Pincészet

Képek