Vendéglátóhely.hu

Dédestapolcsány

Dédestapolcsányt a Bükki Nemzeti Park, a Lázbérci-tó és Tájvédelmi Körzet határolja, a Bán-patak völgyének csodálatos természeti környezetében található.

Dédestapolcsányt a Bükki Nemzeti Park, a Lázbérci-tó és Tájvédelmi Körzet határolja, a Bán-patak völgyének csodálatos természeti környezetében található. Két Árpád-kori község, Dédes és Bántapolcsány egyesítéséből jött létre, 1950-ben. Tapolcsány neve szláv eredetű, jelentése nyárfás, a tapolcsányiak a tótok. Dédes, a XII. századból származó oklevelek tanulsága szerint egy Dedus nevű jobbágyról kapta nevét, aki a környék várföldjeinek visszafoglalásáért harcolt. Egy 1398-as visegrádi királyi oklevél a várhoz tartozó birtokként említi Tapolcsányt, ma is művelt külterülete a Garanna.
Felejthetetlen és lenyűgöző élmény, a Bükk-hegység völgyeiben meghúzódó falvak látványa melyekben a Bán-patak csobog keresztül. A Dédestapolcsány feletti kősziklára pillantva, a katolikus templom magasodik felénk, mellyel szemben az eklektikus stílusban épült Serényi-kastély. Rövid séta után a Hősi Halottak Emlékművéhez, majd a dédesi református műemlék templomhoz ér a látogató, ahol néhány restaurált mennyezeti fakazetta őrzi az e helyen állt, 1801-ben épült késői barokk stílusú templom emlékét.
A tapolcsányi református templom, melynek falain a szürke olajfesték alatt a 17. század második felében készített, tulipán és rózsa mintás, teljes templombelső megtalálható. Hosszabb séta vezet az Upponyi-hegység festői mészkőszirtjei között elhelyezkedő, mesterségesen kialakított Lázbérci-tóhoz, amely ivóvíztározó és kedvelt horgászparadicsom.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a .25 sz. főútról valamint autóbusszal a környező községekből.

Étterem

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Üdülőház

Képek