Vendéglátóhely.hu

Deszk

Deszk címere

Az 500 évesnél is öregebb település, melyet 1490-ben említenek először írásos források, Csongrád megyében, Szegedtől 4 kilométerre fekszik a Románia felé tartó 43-as nemzetközi főútvonal mellett. A község a szőregi csata során, 1849. augusztus 5-én leégett, de hamarosan újjáépült. 1928-ban az akkori báró fölparcellázta birtokát, melynek során a kastélyt szép parkjával a kincstár vásárolta meg. A déli Tisza vidéken a deszki szerbek vontatták lóval a búzáshajókat és a homokos dereglyéket.

Deszk növekvő lélekszámú település, jelenleg 3.401 lakója van. A település neve a volt Gerliczy kastélyban működő Szakkórház miatt vált ismertté, az ország kulturális életében jártasaknak azonban a szerb kultúra egyik fellegvárát is jelenti a település, mely helyet ad a Nemzetközi Kulturális- és Gasztronómiai Fesztiválnak is.

A község kétnyelvű település, ahol magyar és szerb lakosok élnek. A szerb nemzetiség aránya mintegy 6% körüli, akik hagyományaikat őrzik, ünnepeiket megtartják. A település természeti adottságainak köszönhetően egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a falusi vendégházak, tájházak, vadászat, horgászat, kerékpár- és gyalogtúrák és lovas turizmus iránt. A környéken sok ősi mesterséget űző mesterember él, - kosárfonó, patkoló kovács, hímző asszonyok, akik szívesen bemutatják az érdeklődőknek e kihalófélben lévő szakmák szépségét, az általuk készített népművészeti tárgyakat. Az éves rendezvényeket (Marosmenti Fesztivál, Falunap, Polgármesterek Főzőversenye, Majális, Szomszédoló) egyre többen keresik fel Szegedről és környező településekről.

LÁTNIVALÓK:

Gerliczy-kastély (Alkotmány u. 36.): az 1884-ben épült eklektikus-klasszicizáló kastély épületében jelenleg a Mellkasi Betegségek Szakkórháza működik, melyet hét hektáros park övez. A kastélypark egyedi és védett természeti értékű kocsányos tölgyei nemcsak a betegek gyógyulását segítik elő, hanem az idelátogatóknak is kellemes élményt nyújtanak, a park díszítőszobraival együtt. (Varga Imre, Vass Károly és Kovács Ferenc alkotásai)

Római katolikus templom: a neogótikus stílusban épült római katolikus templomot 1904-ben emelték, a kastély közvetlen szomszédságában található. A torontáli térség legdíszesebb temploma, arányaiban és díszítésében a legszebb hagyományokat őrzi: pompás berendezése, oltára, szószéke, keresztúti faragott stáció és csodálatos rózsaablaka szemet-lelket gyönyörködtetőek.

Görög-keleti szerb templom: a település egyik kuriózuma a hazai viszonylatban is ritkaságszámba menő klasszicista stílusú 1859-ben épült görög-keleti szerb templom eklektikus jellegű ikonosztázzal (Felszabadulás utca).

Iskola: a település megőrizte az erdélyi Kós Károly építészeti iskola stílusjegyeit őrző régi iskolát.

Faluház: a modern építészeti stílust és anyagokat képviselő Faluház helyet ad a 12 ezer kötetes könyvtárnak, a hat számítógéppel működő Teleháznak, s a kulturális események praktikus-elegáns színtere: itt kapnak helyet a különböző szakkörök, táncórák, a népdalkör és a citerazenekar próbái.

Sportcsarnok: méreteit és felszereltségét tekintve nemzetközi sportversenyek befogadására is alkalmas. Helyet ad edzési lehetőségekre, testnevelési oktatásnak és az egészségmegőrző sportoknak. Esetenként közösségi rendezvényhelyszínként funkcionál.

Perényi Pihenő Park: a Parkban lovaglásra, kocsikázásra, disznóvágásra és az Alföldre jellemző háziállatok megismerésére van lehetőség.

forrás: www.deszk.hu

Vendégház

Fogadó - Csárda

Magánszálláshely

Képek