Vendéglátóhely.hu

Dömös

Dömös címere

Dömös festői település, kedvelt üdülőhely a Duna partján.

Dömös festői település, kedvelt üdülőhely a Duna partján. A Pilis hegységben tehető gyalogtúrák jó kiindulópontja. Már az őskőkorban megtelepedtek ezen a helyen az emberek. A bronzkorban erődített földvárat is emeltek itt. A római korban a Duna mentén kiépített erőd- és őstorony rendszer része volt. A honfoglalás után a környék az Árpád-házi fejedelmek, majd királyok családi birtoka volt, a XI. században már királyi palota emelkedett itt a Duna mellett. Kálmán király öccse, Álmos herceg 1107-ben prépostságot és káptalant alapított a kastély mellett, amely csak a törökök kiűzése után újratelepült. Szép gyalogtúrák tehetők Dobogókőre, a Prédikálószékre, a Rám-szakadékba, megmászhatjuk az Árpád-vár 483 m magas csúcsát, ahol Árpád-kori földvár sáncai láthatók.

LÁTNIVALÓK:

A prépostsági romok: A község nyugati végén, a domboldalon fekvő temető mellett található. Álmos herceg 1107-ben a régi királyi palotát és a mellette álló templomot alakíttatta át a prépostság céljaira s később ebben a kolostorban élt. Az épületek véglegesen 1543 – Esztergom török kézre kerülése - után pusztult el. Az ásatások során feltárták az egész együttest, a maradványok közül a legjelentősebb a XI. századi altemplom, ahol pompás kőfaragványokat találták.

A római katolikus templom: Barokk stílusú, 1733-1744 között építtette Erdődy László Ádám nyitrai püspök, jórészt az egykori prépostság köveiből. Tornya a homlokzat előtt áll. Belsejének érdekessége a XVIII. századi szószék, amelynek a hangvetőjén Mózes alakja áll.

A Mindenszentek – kápolna: Az 1743-as pestisjárvány emlékére épült. A hullámos oromzatú barokk kápolna félköríves szentélyű, belső tere keresztboltozatos.

Dömösi galéria: A művelődési otthon épületében van. Az állandó helytörténeti kiállítás mellett időszakos képzőművészeti tárlatokat is rendeznek benne.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 11. sz. főútról, valamint autóbusszal a környező községekből.

Étterem

Képek