Vendéglátóhely.hu

Dunaföldvár

Dunaföldvár címere

Budapesttől mintegy 88 kilométerre található, szép fekvésű, Duna-parti település.

Budapesttől mintegy 88 kilométerre található, szép fekvésű, Duna-parti település. Fontos közlekedési csomópont, vasúti és közúti híd köti össze a Dunántúl a Duna-Tisza közével, ősi dunai átkelőhely. A történelem során több esetben volt virágzó mezőváros, s a település igen sok törökkori emléket is őríz. A város, felszín alatti vizekben gazdag. Egy 1966-os mélyfúrás kapcsán jó minőségű, ásványi sókban és szénsavban gazdag 37-38 C-os víz került felszínre, mely a helyi fürdőt is táplálja. 1989-től kapott ismét városi rangot.
Étterem, kisvendéglők, halászcsárda, dunai strandfürdő és meleg vizű strand fogadja az idelátogatókat.

LÁTNIVALÓK:

Vasúti és közúti híd: A Dunán átívelő híd összeköttetést teremt a Dunántúl és a Duna-Tisza köze között. A jelenlegi híd az 1945 utáni években épült.

Csonka torony: A dombtetőn áll, a Duna fölé emelkedik. Négyszintes, négyszög alaprajzú, gúla fedelű torony a XVI. században épült. Régen a dunai átkelőhely védelmére emelték, a Budáról Eszékre vezető hadi és kereskedelmi út mentén épült, a révátkelőhely és kikötő mellé. A torony különleges látnivalója a hat börtöncellájának egyikében látható betyárfreskó, egy halálos ítéletre váró betyár alkotása, amelyen elfogatásának történetét ábrázolja. A toronyban lévő helytörténeti múzeumban az ásatások során előkerült leletek és a környéken talált régi fegyverek is megtekinthetők.

Római katolikus volt ferences templom: Egytornyos, késő barokk stílusú épület, 1786-ból származik. Belsejét barokk szobrok díszítik, művészi kivitelükről ítélve jeles mesterek alkotásai.

Volt Ferences kolostor: Barokk stílusú, egyemeletes épület, 1790 körül építették. Ma, a Magyar László gimnázium otthona.

Temető: Itt található Beszédes József a reformkor nagy vízmérnöke, a Sió-csatorna és más fontos vízi utak szabályozója és Magyar László, a híres világjáró és Afrika-kutató sírja.

Görögkeleti templom: A XVII. Század második felében építették, berendezése barokk stílusú.

Nepomuki Szent János-kápolna: Barokk stílusban épült.

KÖZLEKEDÉS:

Áthalad rajta 6. sz. főút. Helyközi autóbusz közlekedésén kívül, nemzetközi autóbuszjárata is van Zomborról.

Étterem

Fogadó - Csárda

Cukrászda

Képek