Vendéglátóhely.hu

Dunaújváros

Dunaújváros címere

Az idegenforgalom szempontjából egyre látogatottabb pontja országunknak.

Az egykori Dunapetele község szomszédságában, gazdasági megfontolások nyomán keletkezett. A szántóföldek helyén másfél évtized nagy építőmunkájával kialakult város érdekesen tükrözi a városépítő elképzeléseit, a hatalmas ipartelepek és a lakónegyedek egészséges, látványnak is nagyszerű, harmonikus együttélését. Külön is idegenforgalmi vonzerőt képvisel a Dunai Vasmű, amely bel- és külföldről egyaránt seregestől fogadja az érdeklődők csoportját. A város vendéglátó és szórakoztató egységei, strandja, kempingje, élénk sportélete révén a klasszikus értelemben vett idegenforgalom szempontjából is egyre látogatottabb pontja országunknak.

LÁTNIVALÓK:

Arborétum: Az arborétum a városon keresztül haladó Alsó-foki-patak völgyében helyezkedik el. A kedvező mikroklímájú, hűvös völgy lehetőségeit kihasználva olyan élőfa gyűjtemény kialakítására került sor melyben bemutathatóvá válhattak a hazánkban erdészeti és parképítészeti céllal telepített örökzöld és lombhullató fa- és cserje fajok. A területen kialakításra kerülő mesterséges madár- és denevér odú telep, a téli madáretetés módszereinek bemutatóhelye egyrészt lehetővé teszi az odúlakó madarak megismerését, másrészt bemutatja a látogatóknak az aktív természetvédelem mindenki számára könnyen végezhető munkáinak egyik tipikus formáját.

A rác templom: A Rác-domb tetején áll, az egykori Dunapetele emléke. Román kori templom maradványainak felhasználásával építették 1696-ban a faluba települő szerbek. Főhajója barokk, míg tornya klasszicista stílusú.

A római emlékek kőtára: Intercisa castellumának ásatási területén látható. A leletekből rendezett kiállítás bemutatja a múlt század vége óta folyó ásatások során előkerült emlékeket. Intercisa a legteljesebben feltárt római települések közé tartozik, s a kutatások tovább folytatódnak.

Az Intercisa múzeum: Állandó kiállítása régészeti, várostörténeti és néprajzi anyagot mutat be.

A szoborpark: Területén mai magyar alkotóművészek vasból és acélból készült szobrait, térplasztikáit állították ki.

Gyurgyalag telep:A város Duna felöli löszfalában kialakított partvédőmű teraszain ma is még megtalálható a területre valamikor jellemző természetes vegetáció, a löszpuszta gyepek kisebb-nagyobb maradványa. A részben spontán települt, felnyíló erdőfoltokban megtalálhatók a tatár juharos-lösz tölgyesek számos karakter fa- és cserje faja. A Dunához közeli, kevéssé zavart, változatos vegetációjú területen számos madárfaj találja meg a szaporodáshoz, táplálkozásához szükséges élet feltételeket.

KÖZLEKEDÉS:

Dunaújváros vasútvonala Budapest-Pécs fővonalból Pusztaszabolcsnál kiágazó és Dunaújvároson át Paksig haladó szárnyvonal. Áthalad a városon a 6. sz. főút, amelyből itt ágazik ki a 62 sz. főút. Autóbusz-közlekedés a környező településekkel, valamint Budapest, Győr, Székesfehérvár, Szekszárd, Mohács, Kecskemét, Jászberény, Eger, Szeged ,Gyöngyösről.

Étterem

Szálloda

Fogadó - Csárda

Vendéglő

Kávézó - Presszó

Cukrászda

Ifjúsági Turistaszállás

Kollégium

Képek