Vendéglátóhely.hu

Dunavecse

Dunavecse címere

Nagyközség az 51. sz. út mentén.

Nagyközség az 51. sz. út mentén. Kis lak áll a nagy Duna mentén. A Petőfi téri hajdani mészárszék épület, Petőfi szüleinek 1840-1844 közötti otthona ma tájmúzeum.

LÁTNIVALÓK:

Petőfi emlékház: Az egykori mészárszéket és kocsmát 1840-1844 között Petrovics István bérelte. 1844-ben ide toppant be Sándor fiúk, ahogyan verseiben is olvashatjuk. Kiállítás mutatja be a falu történelmi és néprajzi emlékeit és a költő itteni tartózkodásának dokumentumait.

Petőfi mellszobra: Szandai Sándor alkotása.

Vikár Béla Művelődési Ház: A faluban elhunyt jeles népköltészet-kutatókról és Kalevala fordítókról nevezték el. Eskulits Tamás szoborkompozíciója a művelődési ház előtt a névadót idézi.

Nagy Pál-ház: Az itt bérelt szobában lakott Petőfi 1844. Április elejétől június közepéig. 19 versét a ház lánya, Nagy Zsuzsika ihlette. Összesen 31 költeménye született itt. A múzsa A János vitéz Iluskájának is modellja a vecsei temetőben nyugszik. Díszes faragású fejfák is láthatók ott.

Első világháborús hősi emlékmű: Talapzatán emléktábla, E helyen állott egykor kislak a nagy Duna mentében, melyben Petőfi Szülei laktak. Mellette látható Polyák Ferenc matkópusztai fafaragónak férfiportréja.

KÖZLEKEDÉS:

A Duna mentén az 51. sz. főút mellett fekszik.

Fogadó - Csárda

Képek