Vendéglátóhely.hu

Etyek

Etyek címere

Itt terül el Magyarország egyik legnagyobb összefüggő szőlőtáblája, ahol a híres Törley pezsgő alapanyagát termesztik.

A Sajgó-patak jobb partján fekvő, német-magyar nemzetiségű Etyek község megejtő tájképi adottságairól és kiváló friss, élénk savú boráról, pezsgőgyártásáról ismert. Az itteni dombvidéken terül el Magyarország egyik legnagyobb összefüggő szőlőtáblája, ahol a híres Törley pezsgő alapanyagát termesztik. A ma itt működő mintegy ötszáz borospince két helyen is védett pincesort alkot. A pincék közül többet vendégfogadásra is alkalmassá tettek.

LÁTNIVALÓK:

Magyar kút: Ez a forrás - melynek vízhozama ma is 6-700 liter percenként - táplálja évezredek óta a Nádas tavat, mely egykor valószínűleg Háromrózsáig terjeszkedett. A Magyar-kút adta az ivóvizet régen az emberek és állatok részére. A legeltetett állatok terelése a Magyar-kúthoz mindennapos tevékenység volt. Mikor Etyek ivóvíz hálózata kiépült, a kútnak be kellett temetni mindhárom medencéjét. A vizet nem lehetett megmenteni, az egykori finom forrásvíz már több éve ihatatlan.

Kálvária: Az etyeki kálvária története talán a falu templomának építése idejében, talán vele egy időben, vagy nem sokkal később kezdődött. Kálváriánk képe még romjaiban is nagyszerű látványt mutat a falu közepén.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 1. sz. főútról valamint autóbusszal a környező községekből.

Étterem

Panzió

Fogadó - Csárda

Borozó

Pincészet

Söröző