Vendéglátóhely.hu

Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgó címere

A községben született a magyar származású világhírű szobrászművész, Amerigo Tot.

Területén egykor római település volt. A községben született a magyar származású világhírű szobrászművész, Amerigo Tot. Szép kirándulást tehetünk a kora vaskori földvár falaihoz a közeli Vár-hegyen. A vaskapui víztározó 1970-1972-ben épült, kedvelt kiránduló és horgászhely. Szinte ugyanitt volt a rómaiak idejében a Gaja-patak duzzasztórendszere. A Gaja-szurdok mintegy 130 hektáros területe védett, benne szép gyalogtúrák tehetők. Mindhárom kirándulási célpont Fehérvárcsurgótól nyugatra esik, s a Bakonykúti felé vezető úton érhető el.

LÁTNIVALÓK:

Római katolikus templom: Eredetileg a XIII. században épült román stílusban, még a tatárjárás előtt. Később gótikus stílusban bővítették. Mai formáját a XVIII. és XIX. századi átépítések után, az 1962-1963-as helyreállításakor nyerte. Legfőbb ékessége Amerigo Tot Csurgói Madonna című szobra.

Károlyi-kastély: Perényi család részére épült 1844-ben, H. Koch bécsi építész tervei szerint egy régebbi kastély felhasználásával. Mai formáját Ybl Miklós alkotta, főhomlokzatát timpanon díszíti, oldalán 30 m magas torony áll.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 81. sz. főútról, Székesfehérvár és Mór között helyezkedik el.

Étterem

Képek