Vendéglátóhely.hu

Felsőgagy

Felsőgagy már az ősidőkben lakott hely volt.

Felsőgagy már az ősidőkben lakott hely volt. Eredetileg az Aba nemzetiségből származó híres Gagyi család birtoka, amelyhez hozzá tartozott Alsógagy, Gagyvendégi és Gagybátor is. A falu legnépesebb 1883-ban volt, amikor 627 lelket számlált. Ez időben a Fáy család birtoka.

A község fölött messzire kimagasló dombon áll a XIII. században épült műemlék jellegű római katolikus templom, amelyet gróf Fáy Ferenc nagyváradi kanonok emeltetett. A templom falában van befalazva Gagyi László sírköve, amely egyike hazánk legrégibb címeres sírkövének. A templomdomb déli oldalán állt a középkorban a Boldogasszonyról elnevezett bencés apátság.

1935 évi monográfia szerint: \"a községben van a Darvas (Ferenc) család szép úri laka, amely a XVIII: század elején épült ott ahol a Gagyi család kastélya állt. A kastélyt hatalmas (100 hold kiterjedésű) vadregényes völgykatlant elfoglaló park övezi.\"
A ma álló kúriát az erdélyi származású báró Huszár László építette a leégett Darvas-kúria helyén a XX. század elején. A báró, - aki nagy Afrika utazó vadász volt - erdélyi (Abafa) palotái mellett csendes vadászházként használta. A Szárazvölgy egyetlen vízfolyása ebben a parkban ered. Több forrásból megerősödve, kis tavacskát képezve hagyja el a parkot a Vasonca patak. A kúria, - korábban műemlék jellegű épülete - tipikus kisnemesi kúria, barokk szimmetrikus elrendezéssel, klasszicista stíluselemekkel. A ma hozzá tartozó 2,5 ha-os park észak-keleti végén helyezkedik el a harmonikus tömegű épület. Ékessége a címerrel díszített, 4 klasszicista oszloppal alátámasztott timpanonos főhomlokzat. A kúriához tartozik a templomhegy alatt húzódó pincerendszer. A 3 m széles falazott pince ma 70 méteren járható. A pincerendszer a középkori kolostorhoz tartozott, a legenda szerint a templom alá és 40-50 km hosszan északi irányba vezet el. A szabadságharc bukása után Rákóczi Ferenc állítólag ezen keresztül menekült Szpsibe.

A kúria új tulajdonosa, a hosszú évekig TSZ kezelésben lévő épülete, eredeti stílusát visszahozva helyreállította, korszerűsítette és természetbarát falusi turizmus céljára kívánja hasznosítani. A település népessége napjainkban 175 fő: a településhez 14,5 km2 terület tartozik.

A település minden év szeptember 8-án Mária napi búcsút tart.

Forras: www.felsogagy.hu