Vendéglátóhely.hu

Felsőörs

Felsőörs címere

Felsőörs a Balaton melletti dombokon fekvő kis falu.

Felsőörs a Balaton melletti dombokon fekvő kis falu, 35 m magas, természetes teraszon, az erdős Somló-hegy alatt. Környéke népszerű kirándulóvidék. Ez a gyönyörű környezetben fekvő, kis falu már 1000 évvel ezelőtt is lakott település volt. A honfoglalás után erre a tájra érkező Örs-nemzetség a Balatonra futó hegyoldalakat választotta lakóhelyül.
A Forrás-hegy lejtőjének egykori kőnyerőhelye nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani, rétegtani érdekességeket tartalmaz. A triász tenger üledékeinek és a Föld tűzhányóműködésének több száz millió éves megkövült világával találkozunk sétánk során.

LÁTNIVALÓK:

A prépostsági templom: majdnem teljesen megőrizte román kori formáját. Legrégibb része a hatalmas torony, amely a XII. század végén, XIII. század elején már állt, a templom többi része valószínűleg a tatárjárás után épült hozzá. 1552-ben a templom leégett, s még majdnem 200 évig tovább pusztult, mígnem 1731-ben Padányi Bíró Márton lett a prépost, s ő kijavítatta az épületet. A főhomlokzatot a vörös homokkőből emelt torony uralja. Ennek alján nyílik a félköríves, bélletes kapu, amelyet oroszlánokon nyugvó, gazdagon faragott fejezetű oszlopok és háromszögű oromzat keretez. A kapu fölött ívsoros párkány, efölött hármas román ikerablak látható, ennek oszlopain bajelhárító, ún. Heraklész - csomó van. A négyzetes toronytestet ívsoros párkány zárja le, fölötte nyolcszögletű gótikus felépítmény emelkedik. A templom belső tere háromhajós, a mellékhajók fölött karzat húzódik. A főoltár, a szószék, a díszes préposti stallum a XVIII. századból származó, szép barokk munkák.

A préposti kúria: a templommal szemben áll. Padányi Bíró Márton építtette a XVIII. században, a középkori préposti ház helyén, valószínűleg a régi épület felhasználásával. Legszebb része a kőkeretes kapu, a Batthyhány család címerével és az építkezés befejezését jelző 1748-as évszámmal.

KÖZLEKEDÉS:

Alsóörs vasúti állomással rendelkező helység a Budapest – Székesfehérvár - Tapolca vasúti fővonalon. A Balaton partján kialakult üdülőtelepen áthalad a a71 sz. főút, az északi part legfontosabb közlekedési útvonala, Felsőörsön keresztül pedig jó minőségű útvonalon Veszprémmel van közvetlen összeköttetésben. Autóbuszjáratok a szomszédos üdülőhelyekre, valamint Veszprémbe. A kikötőből rendszeres hajóközlekedés Siófokra, Balatonfüredre, Balatonalmádiba, átszállással a Balaton összes többi kikötőjébe.

Étterem

Panzió

Vendégház

Magánszálláshely

Képek