Vendéglátóhely.hu

Felsőtárkány

Felsőtárkány címere

Egerrel szomszédos, festői fekvésű, mezőgazdasági jellegű község a Bükk hegység lábánál, egy félmedencében fekszik.

Egerrel szomszédos, festői fekvésű, mezőgazdasági jellegű község a Bükk hegység lábánál, egy félmedencében fekszik. A falu fölött magasodó Vár-hegyen a kőkorszak óta mindig állt erősség, középkori várának nyoma is alig maradt. A közeli Barát-réten karthauzi kolostor emelkedett, amely a török időkben teljesen elpusztult. Közvetlenül a tó feletti területen már Mátyás király korában püspöki nyaralókastély állott. A barokk korban Barkóczy püspök épített négytornyú kastélyt, melyet azonban puritán utóda lebontatott.

LÁTNIVALÓK:

Katolikus templom: Késő barokk stílusú építmény. 1785-1793 között alkotta Francz József. Nagyméretű, órapárkányos, hagymasisakos homlokzati toronnyal rendelkező nagyméretű, egyhajós épület. Egyszerű a külső formája, belseje kétszakaszos, öblös hajóval, emeletes kórussal. Giacomo Adami és Giovanni Adami sokféle márványból faragta a templom igen szép fő- és mellékoltárát. Berendezése barokk.

Tó: A Bővizű sziklaforrás vizét már a XVIII. században tóvá duzzasztották. Ma kellemes pihenőhely, kissé elhanyagolt. A közelében van a sziklaszoros, ahol az Eger-Lillafüred közötti autóutat átvezették.

KÖZLEKEDÉS:

Eger közvetlen közelében található település, megközelíthető a 25. sz. főútról, valamint autóbusszal a környező községekből.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Fogadó - Csárda

Turistaház

Kulcsosház

Képek