Vendéglátóhely.hu

Fertőd

Fertőd címere

A Hanságtól délre fekvő kis községet országos hírűvé, sőt messze, határainkon túl is jól ismertté tette kastélyépítészete.

A Hanságtól délre fekvő kis községet országos hírűvé, sőt messze, határainkon túl is jól ismertté tette a magyar kastélyépítkezések legnagyobb legszebb példája, a műemléki és kultúrtörténeti szempontból egyaránt kiemelkedő jelentőségű Esterházy-kastély és annak parkja, itt hangversenyeket is rendeznek.

LÁTNIVALÓK:

Esterházy-kastély: 1764-1766-ban épült barokk stílusban. Az ország egyik legszebb barokk építménye. Építtetője Esterházy Miklós herceg, császári tábornagy volt. Nem csak a kor minden pompájával rendelkező kastélyt építetett hanem a szellemi-kulturális élete is Európa-hírűvé tette főúri udvarát. 1761-1791 között udvari karmestere volt a korszak egyik legnagyobb zeneszerzője Joseph Haydn. Vendégeskedett itt sok más mellett, Mária Terézia és II. József is. A hajdani vadászkastélyt Esterházy József építette 1720-ban, építőmestere Martinelli volt. Ezt bővítette tovább a szárnyépülettel és a főhomlokzattal Esterházy Miklós herceg. A munkálatok építésze Jacobi Miklós irányította, de építésze volt a kastélynak Hefele Menyhért is. A kastély fekvése és a díszpark Versailles-t idézi, az építmények pedig a schönbrunni kastélyt. Gyönyörű a kovácsoltvas hármas kapu, amely a kastély udvarába vezet, a díszpark U alakban öleli körül az épületegyüttest, közepén szökőkút áll. Az egykori vadászkastélyhoz mindkét oldalról földszintes, majd kétemeletes épületszárnyak kapcsolódnak. Az udvarból hatalmas díszlépcső vezet az első emeleti díszteremhez. Két oldalán puttók vannak elhelyezve, az egyik mindig az érkező szemébe néz a másik pedig mindig utána pillant. A kastély déli oldalán terül el a 230 hektár kiterjedésű egykori park. A szimmetrikus elrendezésű park sugárútjai a kastély homlokzata előtti centrumból indulnak ki. A park valaha a szalon folytatását is szolgálta, így a franciák elegancia a szabadban is folytatódott. A növényzet mögött mitológiai vonatkozású templomok húzódtak meg. A díszkert nyugati részén volt a rokokó kor udvar életéhez hozzá tartozó operaház. Sajnos az épület a századfordulón leégett. A második világháborúban a kastély és berendezései is súlyosan megrongálódtak. 126 szoba helyreállítása folyamatosan történik. Az épület értékesebb részeit már restaurálták. Helyreállított formában láthatjuk a földszinti pompás fogadótermet, az ún. Sala Terrenát. Padozata Carrarai márvány, a falakat Milldorfer mester nagyon szép falfestményei és Bolla György stukkói díszítik. Az emelet középső részén található a zeneterem, amely két szintet ölel fel magasságában, a teremből jobbra a Haydn-múzeum nyílik, délre pedig a díszterem. A terem négy sarkában aranyozott gipsz-szobrok állnak, a mennyezeti freskót amely Apolló diadalát ábrázolja Grundemann készítette. A kínai szobában látható kínai lakktáblák és chinoeserie falfestmények a kastély becses kincsei.

Muzsikaház: A XVIII. században épült, barokk stílusban. Az egyszerű emeletes épületben lakott a világhírű zeneszerző, Joseph Haydn. E házban kapott helyet a községi tanács, a zeneiskola és a könyvtár.

Római katolikus Szent Kereszt-templom: 1984-1986 között épült modern templom. Tervezője: Szabó István építész volt. A templom oltárképe, az „Esterházy Golgota”, Udvari Erzsébet festőművész alkotása.

KÖZLEKEDÉS:

Fertőd a Győr-Sopron vasútvonalon fekvő Fertőendréd, Petőháza, Fertőszentmiklós vasútállomásoktól 3-4 km távolságban fekszik, de a Fertőszentmiklós-Fertőújlaki szárnyvonalon közvetlenül is elérhető. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel, közvetlen távolsági járatok Sopronból, Kőszegről, nemzetközi járat Bécsből, Kismartonból.

Étterem

Képek