Vendéglátóhely.hu

Fertőrákos

Fertőrákos címere

Soprontól északkeletre a Fertő-tó közelében fekvő település.

Soprontól északkeletre a Fertő-tó közelében fekvő település. Vonzereje többirányú, természeti környezete, a kőfejtő érdekes látványa az itt zajló kulturális rendezvények és műemlékei. Nevét az oklevelek röviddel a honfoglalás után már említik. A XIV. században már jelentős település. A török veszély idején valóságos kis központtá fejlődött, mezővárosi jogot kapott és a győri püspök is egy időre ide helyezte át székhelyét.

LÁTNIVALÓK:

Kőfejtő: Ma már nem folytatják a kőfejtést, idegenforgalmi látnivalóként lett nagy hírű. A bányászat már a rómaiak idejében, mintegy 2000 évvel ezelőtt megkezdődött. Az itt található kőzet igen jól volt hasznosítható az építészetben és a szobrászatban. Az itt bányászott kőből emelték Sopron és Bécs sok épületét. A bányaművelés következtében hatalmas 10-12 m magas termek alakultak ki., amelyek az egyiptomi sziklasírokra emlékeztetnek. A kitűnő akusztikájú kőfejtőben barlang színházat alakítottak ki, s 1970 óta nyaranta rendszeresen tartanak különböző zenei és színház rendezvényeket, otthont ad a Sopron Ünnepi Hetek programjainak.

Volt Püspöki kastély: Középkori eredetű épület, mai barokk formáját a XVII. és XVIII. században alakították ki. Az emeltes, háromszög oromzatos, erkélyes épület belsője is jelentős értékéket foglal magában, nagyon szép a díszterem mennyezetfreskója, amelyet Caietano dui Rosa készített 1745-ben. A kastély termeiben múzeumot rendeztek be a Liszt Ferenc Múzeum barokk bútoraiból és festményeiből.

Római katolikus templom: Középkori eredetű, a XVII.-XVIII. században nyerte álló, XVI. századi barokk arculatát. A templom barokk berendezés a XVIII. századból való.

Pellengér: Közvetlenül a templom szomszédságában található a lépcsős talapzaton álló, XVI. századi barokk pellengéroszlop. Ez az egyetlen ilyen jellegű emlék Magyarország.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 84. sz. főútról, Sopron közvetlen közelében található település a Fertő-tó mellett.

Étterem

Panzió

Fogadó - Csárda

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Képek