Vendéglátóhely.hu

Fonyód

Fonyód címere

A somogyi part Budapesttől legtávolabb fekvő nagy üdülőhelye a balatoni hétvégi vonatok déli parti végállomása.

A somogyi part Budapesttől legtávolabb fekvő nagy üdülőhelye a balatoni hétvégi vonatok déli parti végállomása. Az idegenforgalom hagyományos áramlási vonala szerint Fonyód és környéke a Dél-Dunántúl jellegzetes balatoni üdülő és fürdővidéke, jó vasúti és közúti megközelítési lehetőséggel. A 7 km hosszú fonyódi üdülőtelep keleti vége Fonyód-liget, tovább nyugat felé az üdülőtelep központja a vasútállomás és a kikötő körül kialakult Sándor-telep, még tovább a Várhegy alján Alsó-Bélatelepet, a Várhegy oldalán Bélatelepet találjuk. Fonyód környékén néhány szép kirándulásra nyílik lehetőség. Jelzett turistautakon közelíthetjük meg a Várhegy csúcsát, a Sípos-hegy tetejét, az Alsó-Várhegyet.

LÁTNIVALÓK:

Vár-hegy: 233 m magas vulkanikus eredetű bazaltcsúcs. Az északi oldalnak bazalttól nem védett homokos része meredeken leomlott. A XII-XIII. században itt már falu volt, a török háborúk ideje alatt pedig várat építettek Fonyódon. Egy ideig Magyar Bálint volt a kapitánya. Tulajdonképpen síksági palánkvár volt, amit a mocsaras vidék jól védelmezett. A török kori vár csekély maradványa, a külső árok, közepén a belső árokgyűrű ma is látható. Az ásatások alkalmával megtalálták az egykori téglafalú templom és erődítés alapfalait. A hegy Balaton felé eső pereméről remek kilátás nyílik az egész tóra és a túlsó part bazalthegyeire.

Présház: Az oszlopos bejáratú, műemlék jellegű présház az 1800-as évek elején épült.

Halastó: Az 1955-ben épült halastóban pontyivadékokat nevelnek.

Szabó Ferenc emlékkiállítás: A zeneszerző munkásságát mutatja be a kiállítás.

Páros aktszobor: Kiss István alkotása.

KÖZLEKEDÉS:

Vasútállomásai Fonyódliget, Fonyód, Bélatelep és Alsó-Bélatelep a budapest-nagykanizsai vasútvonalon fekszik, innen ágazik ki a kaposvári szárnyvonal. Autóbusz-közlekedés a déli, részben északi parti üdülőhelyekre, a környező községekbe, városokba, nemzetközi járat Graz és Jugoszlávia felé.

Vendégház

Fogadó - Csárda

Apartman

Vendéglő

Ifjúsági Turistaszállás

Kulturális központ

Kastélyszálló

Tábor

Képek