Vendéglátóhely.hu

Fót

Fót címere

Közvetlenül határos a fővárossal, a Pesti-síkságon, de már a Gödöllői-dombság végződésénél elhelyezkedő nagyközség.

Közvetlenül határos a fővárossal, a Pesti-síkságon, de már a Gödöllői-dombság végződésénél elhelyezkedő nagyközség. Budapest elővárosi övezetéhez tartozik, a hagyományos mezőgazdaság mellett ipari, szolgáltató jellege is erősödik. A középkori alapítású település legjelentősebb birtokosa a Károlyi család volt. Országos hírt azonban Vörösmarty Mihály látogatásai hoztak a falunak. Az utóbbi években rendszeresen megrendezésre kerülő programok csalogatnak ide látogatót az ország minden területéről.

LÁTNIVALÓK:

Gyermekváros: A volt Károlyi-kastély több építési periódusban nyerte el mai képét. A meghatározók az 1830-as évek voltak, amikor az alapvetően klasszicista külső kialakult. Az 1840-es években Ybl Miklós tervei szerint romantikus stílusban bővült. Egyemeletes, közel száz méter főhomlokzata 15 tengelyes, 6 korinthoszi oszloppal épült portikusza van. Az oldalszárnyak romantikus stílusúak. A belsőket a gyermekotthon céljaira történő átalakítás nagyon megváltoztatta. Az egykoron szép kertet a sok új létesítmény megbontotta.

Római katolikus templom: Romantikus stílusú. A Pesti Vigadó mellett a magyarországi romantika legjelentősebb alkotása, Ybl Miklós korai alkotásai közül a legfontosabb. A Károlyi család kegyúri templomának készült 1847 és 1855 között. Külsejében és belső kialakításában is neoromán architektúrájú, keleties, bizánci elemeket tartalmaz. Háromhajós, négytornyos épület, a mellette levő iskolával és plébániával szépen harmonizál. A homlokzatot a két hatalmas, ablakokkal, árkádos teraszokkal és fiatornyokkal díszített torony uralja. Bélletes a kapu, rózsaablaka, hetes osztású, árkádszerű ablaksora van. Az oromzatot horganyból öntött Immaculata-szobor díszíti. Belső tere háromhajós, bazilikás, megemelt szentéllyel. A főhajót festett, aranyozott kazettás síkmennyezet, a mellékhajókat keresztboltozat fedi, a szentély negyed gömb boltozatú. Rómában készült munka a szószék. Az altemplom sírboltként szolgál. Híresen szépek Pietro Tenerani 1858-ból való szobrai, Áldást osztó Krisztus, Harsonás angyal, Károlyi Erzsébet.

Németh Kálmán Emlékház: A felvidékről elszármazott faszobrász restaurátor eredeti alkotásaival rendezték be egykori lakását.

Fáy András borháza: Fáy András az 1800-as évek első felében szőlőt vásárolt, borházat épített itt. Az épület ma is áll, emlékeztetve a reformkor szüreteire, az itt folyó tartalmas eszmecserékre. 1842-ben e helyütt írta Vörösmarty a híressé vált Fóti dalt.

Fóti-Somlyó: Országos jelentőségű természetvédelmi terület 85 hektáron. Geológiai érték, tatárjuharos löszpusztai tölgyese, lágyszárú növényzete miatt botanikai különlegesség, gazdag ritkaságokban bővelkedő, igen szép lepkefaunája van.

KÖZLEKEDÉS:

Budapest közvetlen közelében található település, megközelíthető az M0 autópályáról, valamint a 2 sz. főútról. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel. Vasútállomása is van.

Étterem

Vendéglő

Pizzéria

Képek