Vendéglátóhely.hu

Hajdúböszörmény

Hajdúböszörmény címere

Debrecentől északnyugatra fekvő, jellegzetes két beltelkű körkörös alakú település hajdúváros, hosszú időn keresztül itt székelt a hajdúkapitány.

Debrecentől északnyugatra fekvő, jellegzetes két beltelkű körkörös alakú település hajdúváros, hosszú időn keresztül itt székelt a hajdúkapitány. Legjobban talán Hajdúböszörmény életében maradtak meg az egykori hajdúhagyományok. A családi élet, a gazdálkodás, állattartás és földművelés számos régies vonása mellett fennmaradtak egyes iparágak is, ilyen a szűcsipar egy-egy idősebb asszony ma is viseli.

LÁTNIVALÓK:

Hajdúsági Múzeum: A Hajdúkerület műemlék székházban kapott otthont. Az épület keleti szárnya provinciális barokk stílusban épült a XVIII. század második felében, északi szárnyát neoklasszikus stílusban 1870-ben emelték.

Református templom: A század elején a régi barokk templomot romantikus stílusban Czigler Győző tervei alapján építették át. Belső dísze a hajdúk címerével ékesített szószék. Előtte a téren Holló Barnabás alkotását, Bocskai szobrát a bécsi béke 300. évfordulóján, 1906-ban leplezték le.

Káplár Miklós emlékház: A kiállítás a város szülöttének Káplár Miklós festőművész a Hortobágy ihlette festményeivel ismertet meg.

Városi Fürdő: Az 1936-ban létesített strandfürdőnek most 3 szabadtéri medencéje, csónakázótava és teniszpályája van. Szaunája, kád és termálfürdője télen is üzemel. A hajdúszoboszlóival azonos gyógyító hatású vizét gyógyvízzé nyilvánították.

Sillye Gábor Művelődési ház: 1984-ben készült el Gara Zsigmond tervező és Mohács Péter belsőépítész tervei alapján. Színházterme rendkívül impozáns.

Táncoló hajdúk szoborkompozíció: Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

KÖZLEKEDÉS:

Nyáron nemzetközi autóbuszjárattal is rendelkezik Kassáról. Áthalad rajta a 35. sz. főút, Debrecen és Polgár között fekszik.

Étterem

Szálloda

Fogadó - Csárda

Strand

Termálfürdő

Képek