Vendéglátóhely.hu

Hárskút

Hárskút címere

Hárskút a Bakony hegység és egyben a Dunántúl legmagasabban fekvő települése.

Hárskút a Bakony hegység és egyben a Dunántúl legmagasabban fekvő települése, tengerszint feletti magassága  499,5 m. Veszprémtől 18 km-re, Zirctől 12 km-re van közúton. A legközelebbi vasútállomás Márkóról menetrendszerű autóbusz járattal közelíthető meg. Személygépkocsival Márkón át a 8-as főközlekedési útról, Zircről és Pápa felől Lókút érintésével szép vonalvezetésű, kicsit meredek úton érheti el a látogató. Havas, jeges időben a megközelítés a 8-as út felől ajánlott.

Az erdők, mezők rengeteg fajta ehető gombát nevelnek március végétől a kemény fagyok beálltáig, például óriás pöfeteg, sárga rókagomba, őzláb gomba és tucatnyi csiperkefaj nyújthat élményt a hozzáértő turistáknak.

Növényvilága olyan ritka - az országban talán már máshol nem található - fajjal dicsekedhet, mint a medvefül kankalin(Primula auricula), de sok helyen él a boroszlán, a kosborok színpompás fajtái, vagy a csodálatos nagy ezerjófű

Jellegzetes madár erre az egerészölyv, mely az útmenti bokrok, szalmabálák tetején mozdulatlanul ülve, vagy nagy magasságban körözve figyeli az ideérkezőt.

A község környékén számos karsztforrás található, a legjelentősebb az Anti-forrás, mely a szomszédos településeket (Lókút, Pénzesgyőr) is ellátja kiváló minőségű vízzel. Több barlangot is felfedezhet az idelátogató (Rendkő barlang, Borzás hegyi barlang). A környék természeti adottságai révén lehetőséget biztosít sportolásra, a szabadidő hasznos eltöltésére, a növény- és állatvilág megismerésére.


LÁTNIVALÓK:

Kereszt: Felirata: Isten dicsőségére állíttatták Amerikába kivándorló hívők 1912

Falumúzeum: A kitelepítés 50. évfordulójára a Helyi Német Kisebbségi Önkormányzat a faluban gyűjtött régi használati tárgyakból, berendezésekből, népviseletből "Nagyszüleink élete és szokásai" címmel kiállítást szervezett. Sajnos jelenleg a kiállítás nem látogatható, mert nincs a településnek megfelelő épülete, amelyben méltó módon elhelyezhető lenne a gyűjtemény. Reméljük, hogy hamarosan újra bárki számára megtekinhető lesz újra a falu történetét bemutató tárlat.

KÖZLEKEDÉS:

A legközelebbi vasútállomás Márkóról menetrendszerű autóbusz járattal közelíthető meg. Személygépkocsival Márkón át a 8-as főközlekedési útról, Zircről és Pápa felől Lókút érintésével szép vonalvezetésű, kicsit meredek úton érheti el a látogató. Havas, jeges időben a megközelítés a 8-as út felől ajánlott.

Ifjúsági Turistaszállás

Turistaház

Tábor

Képek