Vendéglátóhely.hu

Hatvan

Hatvan címere

Sík területen a Zagyva mellett fekvő város.

Sík területen a Zagyva mellett fekvő város. A középkorban vára épült és premontrei prépostsága is volt. A XIII. és XIV. században mezővárosi kiváltságot szerez. Verbőczy Istvánt az 1525-ben tartott hatvani országgyűlésen választották meg az ország nádorává. A török 1544-ben foglalja el és tartósan birtokában is tartja. Állandó csatározások színtere, így korábbi jelentőségét jórészt elveszti. A kapitalizmus korában vasúti csomópont lesz, ez teremti meg iparosodásának feltételeit.

LÁTNIVALÓK:

Grassalkovich-kastély: Barokk épület. A XVIII. század első felében épült, Jung József tervei szerint két szárnnyal bővült. Egyemeletes, középrizalitos épület. Igen szép kosáríves kapuja van, felette atlaszok által tartott balluszteres erkély. Tört ívű, címeres oromzat és zsindelyes kupola teszi harmonikussá az épületet. Művelődési központtá történő átalakítása évtizedes munka.

Katolikus templom: Barokk stílusú. Középkori templom helyén 1757-ben, Oraschek Ignác tervei szerint épült. Homlokzati tornya órás, órapárkányos, hagymasisakos. Egyhajós, háromszakaszos, tágas templombelső jellemzi, pillérekkel és párkánnyal erősen tagozott. Belső berendezése: barokk szószék és oltárok. Itt található ezenkívül Jakobey Károly oltárképe is. A pécsi székesegyházból származnak az igen szép barokk padok és stallumok.

Hatvany Lajos Múzeum: Időszaki kiállítások tekinthetők meg benne.

Hatvani Galéria: Több jelentős kiállítást rendezett, színvonalas programjai vannak.

KÖZLEKEDÉS:

Hatvan a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vasúti fővonal mentén fekszik, innen indul ki a Hatvan-Salgótarján-Somoskőújfalui és a Hatvan-Szolnok vasútvonal. Autóbusz-közlekedés a környező községekbe, ezenkívül Budapestre, Gyöngyösre, Nagybátonyba. Áthalad rajta a 3. sz. főút, valamint az M3-as autópálya mellette halad el.

Étterem

Pizzéria

Képek