Vendéglátóhely.hu

Hédervár

Hédervár címere

Mosonmagyaróvártól keletre fekvő település, korábban a Szigetköz központja volt.

Mosonmagyaróvártól keletre fekvő település, korábban a Szigetköz központja volt. Valaha itt volt a Héderváry család ősi fészke. A XII. század közepén várat is építettek e területen, mely a tatárjárás idején elpusztult.

LÁTNIVALÓK:

Khuen-Héderváry-várkastély: A XII.-XIII. század vaskos várkastély eredetileg római erődítmény lehetett. Délkeleti sarkán álló, négyszögletes tornyához épültek hozzá a gótikus, illetve reneszánsz épületrészek. Mai formája az 1643-as és a XVIII. században történő átalakítások nyomát tükrözi. A várkastély mögött hatalmas kiterjedésű védett őspark található, melynek északi részében egy ismeretlen alkotó által készített gyönyörű kentaur-szobor áll.

Római katolikus templom: A középkori eredetű építmény ma barokk formáját többszöri átépítés során a XVIII. században nyerte el. A homlokzati fülkében XVIII. századi szobrok állnak, melyek Szent Flórián és Szent Vendelt ábrázolják. A templombelsőben a kő keresztelőket 1308-ból való.

Temetőkápolna: XIII. századi román tornyához 1348-ban építették hozzá a gótikus hajókat. E kápolna szolgált a Héderváry család temetkezési helyéül. Az épületet a XIX. század végén átépítették, neogótikus stílusban. A főoltár fölötti feszület az 1500-as évek elejéről maradt ránk.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető az 1. sz. főútról, valamint Mosonmagyaróvárról és Győrből.

Étterem

Panzió

Apartman

Magánszálláshely

Kávézó - Presszó

Cukrászda

Kastélyszálló

Képek