Vendéglátóhely.hu

A 18-69 éves netezők 42 százaléka már repült

Hírszerkesztő , 2008. november 30. 15:42

A 18-69 éves internetezők 42 százaléka ült már repülőgépen, 16 százalékuk már utazott diszkont légitársasággal is - derül ki az NRC Piackutató felméréséből.

[MTI] Az idősebb korosztály nagyobb repülési tapasztalattal rendelkezik. Míg a 40 év alattiak csupán egyharmada, addig az idősebbek több mint fele, 54 százaléka utazott már repülőn.

Néhány évvel korábban, a diszkont légitársaságok megjelenésekor olyanok számára is elérhetővé vált a légi közlekedés, akik korábban nem engedhették meg maguknak ezt a "luxust".

A repülésben való jártasság a válaszadók iskolázottságával is összefügg. Míg a diplomások mintegy kétharmada, az érettségizettek 40 százaléka, az ennél alacsonyabb végzettségűeknek pedig kevesebb, mint egynegyede ült már repülőn.

A megkérdezettek közül a felsőfokú végzettségűek 27 százaléka, az ennél alacsonyabb iskolai végzettségűeknek azonban csak mintegy 10 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a következő fél évben repülőre ül, lakóhely szerint a budapestiek valószínűsítik ezt a legnagyobb arányban (27 százalékuk).

A helyfoglalást, a repülést már kipróbált internetezők 60 százaléka intézi saját maga a jegyfoglalást, a célcsoport 40 százaléka az utazási irodákra bízza. Feltehetően ők azok, akik a teljes út megszervezését az ügynökségekre hagyják kényelmi okokból, vagy a kedvezőbb árak miatt.

Míg légi utat a 14-69 éves netezők 17 százaléka, addig utazást általánosságban közel 50 százalékuk tervez a következő fél évben.

Az úti célt tekintve belföldi üdülésről kétszer annyian gondolkodnak, mint a külföldre utazásról. Leginkább a 35 év felettiek azok, akik az otthonmaradás mellett döntenek; a korosztály 56 százaléka nem tervez üdülést, vagy még nem döntött róla.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »