Vendéglátóhely.hu

A Külügyminisztérium nem javasolja az utazást Líbiába

Hírszerkesztő , 2011. február 22. 11:37

A Külügyminisztérium vasárnap kiadott figyelmeztetésében azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a belbiztonsági helyzet javulásáig ne utazzanak Líbia keleti részébe, de az ország többi részébe is lehetőleg halasszák el nem feltétlenül szükséges utazásaikat. Líbiában, amelyet Moammer Kadhafi ezredes már 42 éve irányít, a biztonsági erők 173 embert öltek meg a kormányellenes tüntetések keddi kirobbanása óta a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet adatai szerint.

Az ellenzék fellegvárában, a Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziban a tüntetések már csaknem forradalomba csaptak át. Újságírókat nem engednek be a városba, de a szemtanúk beszámolóiból összeálló kép szerint a forgatókönyv ismétlődik: a rendfenntartók a tüntetők közé lőnek, majd a halottak másnapi temetésére összegyűlő tömegre rálőnek.

Törökország repülőgépeket küldött vasárnap Bengáziba, hogy evakuálja a Líbiában dolgozó több száz török állampolgárt. Ausztria egy katonai szállítógépet vezényelt át Máltára, hogy szükség esetén azonnal ki tudja menekíteni állampolgárait, valamint más EU-tagállamok és arab országok állampolgárait.

[mti]

 

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »