Vendéglátóhely.hu

A műemlékek nyílt napja Németországban 4,5 millió látogatóval

Hírszerkesztő , 2011. szeptember 11. 9:44

Előzetes becslések szerint mintegy 4 és fél millió látogatója volt vasárnap Németországban a műemlékek nyílt napjának.

 Az idei nyílt nap a "Romantika, realizmus, forradalom - A XIX. század"  mottó jegyében zajlott. 
Az immár hagyományos rendezvény alkalmából az ország 2500 városában, illetve a falvakban és a legkisebb településeken kastélyok, villák és templomok fogadták a látogatókat, olyanok is, amelyek mostanáig zárva tartottak a nagyközönség előtt. Hivatalos adatok szerint több mint 7500, műemléknek nyilvánított épület várta a vendégeket.

A megnyitó ünnepséget a rajna-pfalzi Trierben tartották. Rosemarie Wicken, a német műemlékvédelmi alapítvány elnöke hangsúlyozta a műemlékek védelmének, illetve ápolásának rendkívüli fontosságát. Wicken üzenetet intézet az országos, illetve helyi politikusokhoz, sürgetve a műemlékvédelmet célzó erőfeszítések fokozását. Közvetve bírálta, hogy az ezt célzó szövetségi kiadások az elmúlt időszakban csökkentek.

Egyedül Trier városában 30 létesítmény nyílt meg a látogatók előtt. Köztük volt a német filozófus és közgazdász, a szocialista munkásmozgalom teoretikusa, Karl Marx szülőháza is.

Az országos rendezvényt a látogatók számára árkedvezménnyel, illetve különböző akciókkal, továbbá előadásokkal és idegenvezetésekkel igyekeztek még csábítóbbá tenni.
A műemlékek nyílt napja évtizedekkel ezelőtt Franciaországban kezdődött. Az 1984-ben tartott rendezvény olyan sikeres volt, hogy az Európa Tanács felkarolta azt, és nemzetközivé tette. 
Németország 1993-ban csatlakozott a "mozgalomhoz". Azóta minden év szeptemberének második vasárnapján rendezik meg a nyílt napot.

[mti]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »