Vendéglátóhely.hu

A reneszánsz jegyében zárul a Magyar Masala Indiában

Hírszerkesztő , 2008. február 26. 23:13

A Custos Consort régizenei együttes koncertjeivel zárul a nagy sikerű Magyar Masala - Fókuszban a magyar kultúra című programsorozat Indiában.

[MTI] A négy magyar művész: Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Tokodi Gábor (reneszánsz lant), Vitárius Piroska (barokk hegedű) és Andrejszki Judit (ének, csembaló) föllépett a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban, majd meghódította Bangalore és Púna város zenekedvelő hallgatóságát is.
A Custos Consort tagjainak arra is volt energiájuk, hogy a Delhi School of Music-ban mesterkurzust tartsanak, bemutassák különleges hangszereiket és a reneszánsz zene előadási gyakorlatát - tájékoztatta Lázár Imre, a központ igazgatója az MTI-t, hozzátéve, hogy a Magyar Masala eseményeit a szaktárca is támogatta.

Az intézetben látható volt egy Mátyás királyról szóló dokumentumkiállítás, de előadásokat és filmvetítéseket is tartottak a magyar reneszánszról. A gyerekeknek gyermekrajzversenyt rendeztek, a Mátyás királyról szóló magyar népmesékhez készíthettek illusztrációkat. Indu Mazaldan műfordító hindi nyelvre ültette át a meséket és fölolvasta a kicsiknek.

A Magyar Masala programsorozat keretében január közepétől február végéig 29 különféle eseményt szerveztek: három dzsesszkoncert, három komolyzenei hangverseny, két zenei mesterkurzus, két kortárs képzőművészeti kiállítás, két fotótárlat, 13 filmvetítés, két ismeretterjesztő előadás, egy irodalmi est, illetve könyvbemutató és gyermekrajzverseny mutatta meg a magyar kultúra sokszínűségét.
Lázár Imre hozzátette, hogy öt városban, 15 helyszínen 14 magyar és indiai partner közreműködésével valósult meg a Magyar Masala, az eddigi legnagyobb magyar kulturális bemutató Indiában. A programok sikeresek voltak, számos vezető politikust, üzletembert, művészt és tudóst vonzottak. A rendezvények visszhangját jelzi, hogy több mint 100 cikk, ismertetés, méltatás jelent meg róluk az indiai és a magyar sajtóban.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »