Vendéglátóhely.hu

Amerikai delegáció utazik Budapestre a vízummentesség ügyében

Hírszerkesztő , 2008. február 5. 9:36

Az amerikai belbiztonsági minisztérium küldöttsége március végén utazik Budapestre, hogy egyeztessen a jövőbeni vízummentességi szerződés tervezetéről - erről tájékoztatott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet hétfőn magyar újságírókat.

[MTI] A nagykövetség a napokban kapta meg azt az úgynevezett egyetértési nyilatkozatot, amely a majdani amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapelemeit tartalmazza. A kétoldalú megállapodás alapján csatlakozhat majd Magyarország a vízummentességi programhoz, ami lehetővé teszi, hogy magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba.

Az amerikai delegáció március 28-án utazik Budapestre, hogy egyeztessen a szerződés szövegéről.
April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete múlt pénteken úgy nyilatkozott: Magyarország egy éven belül, még George Bush elnöksége idején csatlakozhat a vízummentességi programhoz.
A január végén Washingtonban járt MSZP-küldöttséget amerikai illetékesek úgy tájékoztatták, hogy az Egyesült Államokban megvan a pénzügyi fedezet a vízummentességet biztosító technikai rendszer kialakításához és a menetrend is a program kibővítéséhez.

Magyarország az elsők között szerezheti meg a "pályázó" országok között a vízummentességi státust; Washingtonban az előkészítés során ugyanúgy kezelik, mint a vízumelutasítási küszöböt már elért országokat. Magyarország korábban biztosítékot kapott: annak ellenére, hogy tavaly a meghatározott 10 százalékos küszöb fölött volt az elutasított vízumkérelmek aránya, ugyanúgy kezelik, mint a küszöb alá eső országokat, és elkezdődhet a vízummentesség feltételeinek vizsgálata. Washington figyelembe vette a magyar vízumelutasítási arány egyértelműen csökkenő tendenciáját.

A magyar nagykövetség tájékoztatása szerint az amerikai belbiztonsági tárca márciusban Magyarországhoz hasonlóan Lettországgal, Litvániával és Szlovákiával is egyeztet a vízummentességi szerződés tervezetéről. Az amerikai fél februárban Görögországgal, Csehországgal és Észtországgal egyeztet.

"Az amerikai fél őszintén azt mondta, hogy rendben lévőnek lát mindent (...) megalapozottan reménykedem" - fogalmazott Somogyi Ferenc nagykövet. Mint elmondta, úgy értesült, hogy az amerikaiak ez év végéig ki tudják építeni a határforgalmat ellenőrző számítógépes rendszert.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »