Vendéglátóhely.hu

Átalakulóban a hévízi turizmus

Hírszerkesztő , 2008. október 11. 15:39

Az egészségturizmus térhódításának köszönhetően a bizonytalan gazdasági helyzetben is stabil lábakon áll a hévízi turizmus, de a vendégkör változó összetétele miatt gondolkodni kell a jövőről - derül ki abból a tanulmányból, amely a zalai fürdőváros idegenforgalmi helyzetét értékeli.

[MTI] Az összefoglalót Szabó Zoltán, a polgármesteri hivatal turizmus-referense készítette, az ország második legnagyobb szálláskapacitásával és vendégforgalmával rendelkező település 2008-as első félévi adatai alapján.

A tanulmányról az MTI-nek elmondta: alapvető változás az, hogy míg korábban elsősorban a külföldiek, azon belül is a német vendégek voltak túlnyomó többségben Hévízen, addig két éve megfordult a tendencia, a magyar vendégek száma már meghaladja a külföldi vendégekét.

A közel ötezer lakosú városban a pihenni vágyókat 2008 nyarán 6.491 kereskedelmi, és 4.236 fizető-vendéglátóhely, vagyis összesen 10.727 férőhely várta. A szálláshelyek 60 százaléka tehát kereskedelmi, de a Hévízen megforduló vendégek több mint 97 százaléka ezt a szálláskategóriát választotta, magánháznál csak mintegy 3 százalékuk fordult meg.

A "reumások Mekkáját" csaknem 92 ezren keresték fel 2008 első félévében, ami csekély mértékű csökkenést mutat, de leginkább az üdülési csekk terjedésének köszönhetően növekszik a belföldi vendégek száma. Az idegenforgalmi adó szempontjából fontosabb vendégéjszakák arányában négy év óta szintén lassú csökkenés tapasztalható, az idén az első félévben 468 ezer éjszakát töltöttek a vendégek a hévízi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek kapacitásának kihasználtsága alig haladta meg a 38 százalékot az első hat hónapban, de Szabó Zoltán ennek kapcsán kifejtette: Hévízen jellemzően az őszi időszak hozza a legtöbb vendéget, ez így van most is. Az pedig ismét a magyar vendégeknek köszönhető, hogy az átlagos tartózkodási idő öt nap, ez három év óta növekszik. Ezen belül a külföldiek vakációjának ideje rövidül, de a hazai vendégeké egyre hosszabb - derül ki az összegzésből.

Hévízen az idei első félévben 111,6 millió forint idegenforgalmi bevételt könyvelt el az önkormányzat - 0,3 százalékkal kevesebbet 2007 első félévéhez képest -, de a vendégéjszakák egyharmada után nem kellett adót fizetni.

A képviselő-testület által megvitatott elemzés is megállapította, hogy az egészségturizmus területén egyre kiszámíthatatlanabb a verseny, ezért olyan kínálatot kell biztosítani, ami már nem csak az idősebb korosztály számára teszi vonzóvá a várost és fürdőjét.

A tanulmány szerint szükség lesz új fejlesztési irányokat is felvázolni a város számára, hogy megőrizze Hévíz a vezető szerepét, de úgy, hogy összeegyeztethető legyen a fiatalabb és idősebb vendégkör, a nyugat-európai turista és a keletről érkező vendég igénye és elvárása - fűzte hozzá az turisztikai szakember.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »