Vendéglátóhely.hu

Az eddigieknél magasabb színvonalú volt az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat

Hírszerkesztő , 2011. november 28. 20:18

Az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat szakmai színvonala magasabb volt, mint a korábbi éveké, bár bizonyos zsűritagok szerint még így is egy-két tucat művel lehetett volna csökkenteni a kiállított alkotások számát, ezzel erősítve a tárlat anyagát - hangzott el a kiállítás értékelésén, hétfőn Hódmezővásárhelyen.

Mint a szervező Alföldi Galéria vezetője, Nagy Imre az MTI-nek elmondta, kiemelt téma volt az értékelésen, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat két év múlva hatvanéves lesz, s ez fokozott terhet ró az előkészítő bizottság majdani tagjaira.

Kérdés például, hogy szükséges-e változtatni azon a folyamaton, ahogy a művek bekerülnek a seregszemlére. Eddig ugyanis az őszi tárlat anyaga úgy állt össze, hogy a Tornyai János Múzeum 550 művésznek küldött meghívó levelet, s emellett érkeztek olyan alkotók is, akik nem kaptak meghívást. Miután a kiállítók harmada önálló jelentkezés alapján kerül a tárlatra, felmerült a felkérési rendszer megszüntetése. Végül azonban a megtartása mellett döntöttek, hiszen lélektani hatása van a meghívásnak, de továbbra is várják majd más alkotók jelentkezését is - tette hozzá Nagy Imre.

Felvetődött a gondolat, hogy megnöveljék a kiállítási területet, de ezt is elvetették, hiszen ha megbontanák a tárlatot, a másik helyszín látogatottsága valószínűleg kisebb lenne, mint az Alföldi Galériában látható anyagnak - mondta a kiállítóhely vezetője.

Úgy vélte: "összességében az őszi tárlat szervezési és válogatási elvei jók, az a munka, melyet az összeállításba fektetett az előkészítő bizottság, meghozta a gyümölcsét. Ezt bizonyítja a szakmai érdeklődés és a beérkezett nagy számú alkotás". Ez a szakmai munka tovább folytatódik - hangsúlyozta Nagy Imre.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat történetében idén láthatta a közönség a legtöbb, összesen 263 művet - mutatott rá a galéria vezetője, kiemelve, hogy míg néhány évtizeddel ezelőtt az alkotók még az érett művészek közül kerültek ki, idén már nagyon sok fiatal volt, ami a tárlat jövője szempontjából fontos tényező.

A kiállításnak, amely még egy hétig látható, eddig mintegy négyezer látogatója volt. Tavaly csaknem ötezren voltak rá kíváncsiak, és a szervezők reményei szerint idén is elérik ezt a számot, miután a tapasztalatok szerint az utolsó héten még érkezik egy látogatói roham.

[mti]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »