Vendéglátóhely.hu

Bélyeg a 100 éves Magyar Cserkészszövetség tiszteletére

Hírszerkesztő , 2012. április 23. 13:43

Bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta a Magyar Cserkészszövetség alapításának centenáriuma tiszteletére.

A kisív bélyegképein a cserkészethez kapcsolódó grafikai kompozíció jelenik meg: a világdzsembori, a vezetőképzés, a cserkészjel és -jelvény. A kisív Márton Lajos munkáinak felhasználásával Szalma Edit grafikusművész tervei szerint az Állami Nyomdában készült, ötvenezer példányban. A bérmentesítési célra nem használható, felárból befolyó összeget - kisívenként 100 forintot - a Magyar Posta az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja - közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel.

    A Robert Baden-Powell által 1907-ben megalapított mozgalom 1910-ben jelent meg Magyarországon. A magyar cserkészek először az 1924-es koppenhágai dzsemborin vettek részt, ahol a versenyeken a harmadik helyet szerezték meg a britek és az amerikaiak mögött. A szövetség cserkészparkját 1927-ben hozták létre a Hárshegyen, ahol többek között a vezetőket képezték. 

    A 4. Cserkész Világdzsemborit a gödöllői Királyi Parkban rendezték 1933-ban, az eseményen 46 ország 26 ezer cserkésze vett részt. Amikor 1948-1989 között a kormányzat Magyarországon betiltotta a szervezetet, a magyar cserkészet csak illegalitásban és az emigrációban élt tovább. A rendszerváltás után szerveződött újjá: a Magyar Cserkészszövetséget 1989. február 11-én vette nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság. 

    A szövetség jelenleg 10 cserkészkerületből épül fel. A kerületeket körzetekre tagolták, és a körzeteken belül működnek a cserkészcsapatok. A földrajzi tagolástól függetlenül építették ki a különböző szakágakat, például a vízicserkész és a repülőscserkész szakágakat, amelyekben a cserkészek speciális érdeklődési körüknek megfelelően vehetnek részt.

[mti]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »