Vendéglátóhely.hu

Budapesti Karácsony tizedszer a Vörösmarty téren

Hírszerkesztő , 2008. november 20. 10:28

Tizedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Turisztikai Hivatal a Budapesti Karácsonyt. A rendezvényt ma már a kontinens legrangosabb hasonló eseményei között tartják számon: két éve a rangos Travel and Leisure magazin beválogatta a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé és ma már a népszerű útikönyvek is említik - hangzott el a szervezők által tartott tájékoztatón a Gerbeaud Házban.

[MTI] Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes emlékeztetett egy másik évfordulóra: 135 éve egyesült Pest és Buda. Ennek alkalmából számos rendezvényt szerveznek majd az elkövetkező hónapokban a fővárosban.

Mint mondta, a 10. évébe lépő Budapesti Karácsony nívós és rangos rendezvény lett, amely erősíti a város kulturális arculatát és értékes programot nyújt az országba érkező turistáknak. Élénkíti a város turisztikai kínálatát, méghozzá oly módon, hogy a "recept" iránt más országok szakemberei is érdeklődnek.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékekkel, ajándéktárgyakkal lesz tele a több mint 100 kézműves elárusítóhely. A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára pirul a töki vályogkemencében a kenyérlángos, a kürtőskalács, a hurka, a kolbász, a pecsenye. A jó forralt bor sem hiányzik, és idén is haza lehet vinni a vásári bögrét.

A téren felállított hatalmas karácsonyfa, a mesélő betlehemi jelenet, az óriási adventi koszorú mellett elengedhetetlen része a rendezvénysorozatnak a Gerbeaud Ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium. December 1-24. között minden nap harangjátékkal és ünnepi fúvósokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor. iIén is egy-egy kortárs festmény képe látható majd a ház ablakaiban.

Mindennap várják a kicsiket a kézműves gyermekjátszóban. Idén december 6-7-én, szombaton és vasárnap 10-13 óra, valamint 15 és 18 óra között várja a Mikulás a látogatókat.

Idén sem marad el Kárászy Szilvia és művészvendégeinek ünnepi hangversenye, amely december 21-én este 6 órakor lesz a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében.

A Vörösmarty téren sétálókat a magyar népzene, néptánc, klasszikus zene, gyermekműsorok és koncertek színes kavalkádja szórakoztatja folyamatosan.

A 10. születésnap alkalmából december 7-én az elmúlt évek karácsonyi vásárainak legsikeresebb együttesei lépnek majd fel. Szintén az évfordulók alkalmából egy - kifejezetten az erre az alkalomra készített - dalt mutat be december 21-én, a Budapesti Karácsony megnyitó ünnepségén, Novák Péter zenész, táncos, koreográfus.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »