Vendéglátóhely.hu

Családi kémkedéssel indul az egri várban a múzeumok őszi fesztiválja a hevesi megyeszékhelyen szombaton

Hírszerkesztő , 2011. október 6. 14:28

A játékos kedvű versengő családoknak Tinódi Lantos Sebestyén leírása és egy térkép segítségével kell megtalálniuk az előre kijelölt helyszíneket - mondta Szécsényi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum megbízott igazgatója a rendezvénysorozat csütörtöki egri sajtótájékoztatóján. Mint elhangzott, október 17-én lesz az Egri Vár napja, amelyen 2002 óta minden évben azt a napot ünneplik, amikor a hagyomány szerint elvonultak a vár alól a törökök az 1552-es sikertelen ostromot követően. Ezúttal is az Egri Vitézlő Oskola haditorna egyesület bemutatójával idézik fel a történteket.

Ugyancsak a fesztiválsorozathoz kapcsolódó kezdeményezés a Múzeumi á la cart, vagyis a Múzeumok délidőben elnevezésű program, amelynek keretében délben számítanak a múzeumlátogatókra, akár egy megnyújtott ebédidő keretében munkahelyi kollektívákra.

H. Szilasi Ágota művészettörténész arról számolt be, hogy hétfőn a várban a Dobó-bástyában nyílik meg Dargay Lajos kinetikus fényszobrász konstruktivista szobrokat, térgrafikákat és grafikákat bemutató kiállítása. A tárlatot február 29-ig láthatja a közönség. Szintén a fesztivál részeként október 27-én rendezik meg a Gárdonyi Emléknapot.

Erről Sz. Király Júlia muzeológus elmondta, hogy az emléknapon múzeumpedagógiai foglalkozások keretében fedezik fel az Egri csillagok című regény helyszíneit és szereplőit, tudományos emlékülésen elemzik Gárdonyi életének eddig kevésbé ismert momentumait, illetve irodalmi estét tartanak, amelyen egri diákok tolmácsolják az író műveit. Ide kapcsolódik, hogy november 30-án A láthatatlan ember arcai címmel Gárdonyi Géza életét bemutató kiállítás nyílik Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tárlat anyaga 2012-ben Egerben lesz látható, majd az író születésének 150. évfordulója alkalmából 2013-ban az ország több településén lesz ott a vándorkiállítás.

[mti]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »