Vendéglátóhely.hu

Csehország vízumügyben különalkura készül az Egyesült Államokkal

Hírszerkesztő , 2008. február 25. 12:15

Különalkut kíván kötni vízumügyben Csehország és az Egyesült Államok, hogy a csehek már az idén könnyebben utazhassanak Amerikába.

[MTI] A vízummentesség ára, hogy Prága előzetesen kiadná az amerikaiaknak az Egyesült Államokba utazó csehek személyi adatait Az ezzel kapcsolatos emlékeztető szövegét hétfői ülésén vitatja meg a cseh kormány, s a Egyesült Államokba látogató Mirek Topolánek kormányfő azt kedden Washingtonban már alá is írja - mutatott rá hétfőn a Hospodárské Noviny című mértékadó cseh gazdasági és politikai napilap.

Az emlékeztető szerint a csehek egyetértenek azzal, hogy az USA-ba tartó repülőgépeken fegyveres amerikai titkos ügynökök üljenek. Ez olyan feltétel, amellyel eddig csak hét európai ország volt hajlandó egyetérteni - jegyzi meg a lap a birtokában lévő dokumentumra hivatkozva.
Csehország az Európai Unió első tagországaként ugyancsak elfogadná, hogy állampolgárai amerikai utazásukat elektronikus postával előzetesen a hatóságok tudomására hozzák, s kérjék Washington jóváhagyását. A Hospodárské Noviny úgy tudja: ennek a feltételnek az elfogadása komoly bírálatokat és fenntartásokat váltott ki az Európai Unióban, s az Európai Bizottság a csehek meghátrálását nem helyesli.

A megállapodás legérzékenyebb része, hogy a csehek kiadják az amerikaiaknak állampolgáraik fontos személyi adatait. Értesülések szerint mintegy kéttucatnyi személyi adatról van szó, s a fő probléma az, hogy a dokumentumban nincs pontosan rögzítve, milyen adatokra jogosultak az amerikai hatóságok.
"Pillanatnyilag nem tudnám megmondani, hogy mely adatokat fogjuk kiadni, s melyeket nem" - állította a cseh televízióban Jaroslav Salivar belügyminiszter-helyettes. Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős kormányfő-helyettes próbálja csitítani a kedélyeket, s kijelentette: az amerikaiak semmiféle olyan adathoz nem férnek majd hozzá, amelyet az utasok önszántukból ne adnának ki.
"Az amerikaiaknak kiadandó személyi adatok nem haladják meg azt a keretet, amelyet már meghatároztak. Olyan adatokról van szó, amelyeket az európai légitársaságok már most kiadnak az amerikaiaknak" - jelentette ki Alexandr Vondra.

Richard Barth, az amerikai belbiztonsági minisztérium magas rangú képviselője februári prágai tárgyalásai után azt nyilatkozta, hogy a felek között vízumügyben már minden fontos probléma megoldott, s ha az amerikaiaknak sikerül időben üzembe helyezni az elektronikus ETA-rendszert, a csehek már az idén vízummentesen utazhatnának az Egyesült Államokba.
Az ETA internetes eszköz, amely lehetővé teszi az amerikaiaknak, hogy segítségével regisztrálják az Egyesült Államokba érkezőket. Barth szerint az eszközt augusztusban vagy szeptemberben kellene üzembe helyezni.

Cseh-amerikai viszonylatban a vízummentesség nem azt jelenti, hogy a csehek az amerikai hivatalok engedélye nélkül utazhatnak majd Amerikába, hanem azt, hogy a beutazási feltételek enyhébbek lesznek. Az ETA-rendszeren keresztül online lehetőség is lesz beutazási engedélyt kérni. Az Egyesült Államok szeretné azt is elérni, hogy a beutazó külföldiek biometrikus útlevelekkel rendelkezzenek.
A csehszlovák, illetve cseh állampolgárok 1919 óta nem utazhattak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Az egyik legfőbb feltételt, azt, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya 10 százalék alá süllyedjen, a csehek már tavaly teljesítették. Míg 2005-ben ez az arány 9,5 százalék volt, tavaly 6,7 százalékra csökkent.

Egy amerikai vízum a cseheknek jelenleg 131 dollárjukba kerül. Az Egyesült Államok állampolgárai 1990 óta utazhatnak szabadon Csehszlovákiába, illetve Csehországba.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »