Vendéglátóhely.hu

Dél-Alföld: mintegy 44 milliárd forint turisztikai fejlesztésekre

Hírszerkesztő , 2007. október 30. 13:58

A következő hat évben, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a dél-alföldi régióban 43,7 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre turisztikai fejlesztésekre - mondta Ujhelyi István, az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium államtitkára Békéscsabán, kedden.

[MTI] A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által megvalósított, közel egy milliárd forintos idegenforgalmi, illetve turisztikai beruházássorozat záró rendezvényén Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy az első fejlesztési terv keretében erre a célra még csak 4,7 milliárd forint állt a három megye rendelkezésére.

Az államtitkár felhívta a figyelmet: a pályázatokon csak azok fognak tudni nyerni, akik képesek és hajlandóak az összefogásra.

A natúrpark egyesület még 2005-ben nyert a Regionális Operatív Program kertében közel egy milliárd forintot, amelyből hat településen valósultak meg turisztikai és környezetvédelmi beruházások - mondta az egyesület elnöke, Békéscsaba polgármestere.

Vantara Gyula kiemelte: a program 97,5 százalékos kormányzati és uniós támogatáshoz jutott, így mindössze 23,7 millió forint önrészt kellett biztosítania az együttműködő hat Békés megyei önkormányzatnak.

A már befejezett beruházások között Köröstarcsán felújították a kishajó kikötő környezetét és egy népi, kulturális ökocentrumot hozta létre. Békés városa kishajó-kikötővel és kishajó-átemelővel gazdagodott a Kettős-Körös partján. Ennek a beruházásnak az eredményeként immár a kirándulók számára hajózható a Körös a folyó romániai szakaszától egészen a Tiszáig.

Békéscsabán, a Széchenyi-ligetben teljesen megújult az egykori sörkert, ahol most egy környezetvédelmi látogatóközpont létesült. Gyulán pedig kishajó kikötők épültek az Élővíz-csatornán, illetve felújították a város egyik legjelentősebb zöld felületét, a Csigakertet.

Dobozon, a település melletti Szanazug üdülőterületen parkolókat építettek, valamint a község területén ökoturisztikai útvonalakat alakítottak ki. Végül pedig Mezőberényben, a város által védetté nyilvánított ligetbe egy korszerű színpadot, valamit a város melletti Szikes-tónál, nádfedeles madármegfigyelőt építettek.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »