Vendéglátóhely.hu

EDEN díjátadás az Európai Turizmus Nap Keretében

Hírszerkesztő , 2010. október 1. 11:18

Az Európai Bizottság által kiírt „Kiváló Európai Desztinációk” EDEN - „European Destinations of Excellence”) magyarországi pályázatának győztese, a Tisza-tó, európai társaival együtt az Európai Turizmus Nap keretében vehette át a ,,Kiváló Európai Desztináció’’ díjat Antonio Tajanitól, a Bizottság alelnökétől 2010. szeptember 27-én, Brüsszelben. Mint ismeretes, az EDEN 2010. pályázatán a Tisza-tó „A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat, mint a Tisza-tavi vízi kalandozások túraszervezője” című pályaművével nyerte el a „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja” címet.

A fenntartható európai turizmusfejlesztés erősítése, a szezonalitás és a területi koncentrációk oldása érdekében az Európai Bizottság először 2006-ban írt kipályázatot az úgynevezett ,,European Destinations of Excellence", azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk" témában. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, valamint támogassa a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját és szakmai együttműködését.

A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül tagállamonként egy „kiváló desztináció", amely promóciós díjazásokban részesül, és átveheti az Európai Bizottságtól a Kiváló Európai Desztináció (European Destination of Excellence Award- EDEN) díjat. A nemzeti pályázat lebonyolítója a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmus Főosztállyal együttműködésben a Magyar Turizmus Zrt., amely a megvalósításhoz az elmúlt években 75 %-os támogatást nyert el az Európai Bizottságtól.

2010-ben a Bizottság által meghatározott téma az ,,EDEN destination for its Aquatic Sustainable Tourism Offer", aminek keretében ,,Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja" került kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, együttműködések díjazása volt, amelyek vízi turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára, miközben a térségi összefogás színvonalon valósul meg.

Mint ismeretes, a pályázaton az elismerő címet a Tisza-tó nyerte el „A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat, mint a Tisza-tavi vízi kalandozások túraszervezője" című pályaművével. A nyertes térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt, továbbá a Tisza-tó elnyerte a részvételi jogot a 2010. évi brüsszeli Európai Turizmus Nap rendezvényre, amelynek keretében 2010. szeptember 27-én átvehette a ,,Kiváló Európai Desztináció'' díjat európai társaival együtt.

A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (www.edenineurope.eu) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készített film segíti. A pályázat győztese részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készült, továbbá megjelenési lehetőséget kapott a Magyar Turizmus Zrt. microsite-ján, az eden.itthon.hu honlapon. 

Tisza-tó 1998 óta kiemelt üdülőkörzet, és pár év alatt igazi vízi- és ökoturisztikai desztinációvá nőtte ki magát. A régió alacsonyabb gazdasági fejlettségi szintje és mérete ellenére méltó versenytársként mutatkozik meg a vizes desztinációk között. A közös, a túraközpont hálózat és az új turisztikai desztináció menedzsment szervezet által is fémjelzett munka eredménye egy változatos, széles célközönség számára színes programokat, élményeket nyújtó célterület.A Tisza-tó Magyarországon, jól megkülönböztethető víziturisztikai kínálattal rendelkezik, melyben számtalan olyan elem megtalálható, amelyek ilyen szervezett formában és garantált módon egyetlen más tavunkon sem érhetők el (csónakos és a kajakos túrák, Madárrezervátum, hat kiépített szabad strand vízisport-eszközökkel, kiépített kerékpárutak, túraközpont hálózat, védett ökoterületek.)

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »